Derularea programului de susținere a antreprenorilor 373 – discutată de reprezentanții MDED, ODA și băncilor comerciale. Au fost finanțate 30 de investiții, din care 16 sunt companii micro

Vicepremierul Dumitru Alaiba, împreună cu secretarii de stat ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării Viorel Garaz și Veronica Arpintin, precum și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pântea, a avut o întrevedere cu reprezentanții băncilor comerciale participante la programul de susținere a antreprenorilor „373”. 

Subiectele discuției au fost derularea programului de la lansare, sporirea popularității în rândul antreprenorilor, extinderea listei de domenii eligibile pentru acces la finanțare și, totodată, a fost analizată oportunitatea de a îmbunătăți manualul operațional pentru implementarea programului „373”.  

Potrivit datelor prezentate de directorul ODA, până la data de 22 august, au fost finanțate 30 de investiții, din care 16 sunt companii micro. Valoarea totală a creditelor este peste 70 de milioane de lei. Beneficiari ai creditelor avantajoase sunt întreprinderi din Chișinău, UTA Găgăuzia, raioanele Taraclia, Ialoveni, Strășeni care gestionează companii active în industria prelucrătoare, agricultură, transport și depozitare, producerea și furnizarea energiei electrice, activități de cazare și alimentație publică, precum și în domeniile sănătate și asistență socială. 

Rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3% anual, iar în lei – de 7% anual. Creditele investiționale pot fi contractate de întreprinderile mici și mijlocii pe un termen de până la 7 ani, cu o perioadă de grație de până la 3 ani.

Susținerea antreprenorilor mici și mijlocii este una din cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului, anunțate de prim-ministrul Dorin Recean.

Programul „373” prevede și garantarea cu până la 40%, după caz, din valoarea creditelor preferențiale, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA.