Despre serviciile de îngrijire a copiilor din Republica Moldova – analiza costurilor și beneficiilor instituționalizării acestora

La Parlament a avut loc prezentarea studiului privind evaluarea beneficiilor fiscale și de ocupare a forței de muncă asupra egalității de gen, prin intermediul serviciilor instituționalizate de îngrijire a copiilor în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și a întrunit deputați, reprezentanți ai autorităților publice, partenerilor de dezvoltare, societății civile, experți etc.

Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin, prezentă la eveniment a vorbit despre solidaritate și importanța susținerii Președinției, Guvernului și ministerului pe care îl reprezintă – în crearea și dezvoltarea serviciilor de îngrijire a copiilor, în cadrul instituțiilor private (copiii din creșe, grădinițe, dar și copii din clasele I și II).

“Pentru a permite dezvoltarea acestor instituții de îngrijire a copiilor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării lucrează la simplificarea cerințelor sanitare în creșe, grădinițe și tabere, care reprezintă un impediment mare în dezvoltarea acestui segment de afaceri. Suplimentar, vreau să menționez lansarea pentru consultații publice, a Programul Femei în Afaceri, care are ca scop – susținerea antreprenoriatul feminin, inclusiv în economia îngrijirii copiilor, care va avea și stimulente suplimentare. Mai mult, trebuie să specific că unele sectoare, în care preponderent muncesc femeile, nu dispun de resurse, ca să susțină acest segment de îngrijire a copiilor, așa cum ar putea să o facă sectoarele din domeniul privat. Considerăm că la acest capitol se merită de lucrat și mizăm pe susținerea partenerilor externi. Abilitarea economică a femeilor este susținută la toate nivelurile statului, iar munca și efortul fiecărei femei contribuie la reducerea indicatorului de sărăcie în rândul copiilor“ a menționat secretara de stat, Veronica Arpintin.

Scopul studiului a fost de a evalua nivelul investițiilor care ar fi necesare pentru a extinde disponibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, precum și efectele asupra ocupării forței de muncă și a veniturilor fiscale pe care le-ar produce aceste investiții.

Întregul eveniment, poate fi urmărit aici.