Digitalizarea serviciilor publice și noile oportunități investiționale, pe agenda de discuții dintre ministrul Sergiu Railean și ambasadorul SUA la Chișinău

Digitalizarea serviciilor publice, precum și oportunitățile de dezvoltare a unor noi proiecte investiționale comune au fost principalele subiecte ale discuției de astăzi dintre ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și ambasadorul SUA în țara noastră, Dereck J. Hogan.

Agenda întrevederii a mai cuprins și alte subiecte, printre care elaborarea proiectului de lege cu privire la reglementarea mecanismului de screening al investițiilor în domeniile strategice ale economiei naționale, aspecte ce țin de securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și implementarea Sistemului informațional „e-Autorizație transport”. Acest sistem a fost lansat recent și  reprezintă o platformă online, care a fost dezvoltată cu suportul echipei Programului USAID „Reforme Structurale în Moldova”. Prin intermediul acestei platforme, operatorii de transport moldoveni pot obține în mod electronic toate autorizațiile în transport.

Sergiu Railean a declarat că o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii este digitalizarea proceselor de interacțiune dintre mediul de afaceri și instituțiile statului, care, în contextul crizei pandemice, a devenit o necesitate stringentă. De aceea, instituția continuă să identifice noi măsuri și resurse pentru realizarea acestui obiectiv.

În cadrul ședinței, părțile au mai discutat despre necesitatea valorificării noilor oportunități investiționale și de comerț bilateral dintre Moldova și SUA, inclusiv prin intermediul unui dialog bilateral continuu. Potrivit datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii, în perioada ianuarie – mai 2020 a înregistrat suma de circa 35,795 mln USD, fiind în descreștere cu 8,72% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.

La moment, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 398 întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 522,946 mln lei. După valoarea capitalului investit, SUA se află pe locul 9 printre principalii investitori ai Republicii Moldova la nivel mondial.

Imagini: