Distribuirea plăților salariale în sectorul public, accesibilă prin intermediul Mpay: Proiectul pilot, aprobat de Guvern

Angajații din Cancelaria de Stat și aparatele centrale ale ministerelor, Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova, Serviciul Vamal și din alte instituții publice vor încasa plățile salariale prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay). O hotărâre de guvern în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

În etapa de pilotare participă următoarele autorități și instituții publice:

  • începând cu 1 iulie 2023, Instituția Publică Agenția de Guvernare Electronică; 
  • începând cu 1 august 2023: Instituția Publică Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică; Inspectoratul General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția subdiviziunilor teritoriale; Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția subdiviziunilor regionale și subordonate; Inspectorul General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția direcțiilor regionale din subordine; Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne, cu excepția organelor teritoriale; 
  • începând cu 1 septembrie 2023: Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova; Cancelaria de Stat și aparatele centrale ale ministerelor; Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului; Instituția Publică Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe; Serviciul Vamal.

De menționat că, perioada de pilotare a distribuirii plăților salariale prin MPay este până la data de 31 decembrie 2023, iar alte autorități și instituții publice decât cele menționate sunt în drept să participe.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, salariile vor putea ajunge în conturile salariaților prin intermediul MPay, ceea ce va optimiza procesele, iar pentru distribuirea acestor plăți nu vor fi achitate comisioane sau alte taxe.

„În prezent, prin intermediul Mpay se achită unele servicii publice, taxe la stat, amenzi, impozite, iar în urma aprobării proiectului se vor achita salariile angajaților Guvernului și altor instituții prin Mpay. Astfel, salariații singuri o să-și aleagă banca prin care vor fi eliberați banii”, a notat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

Inițiativa fost elaborată de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.