Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova reprezintă o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, în vederea alinierii la standardele europene și internaționale ale unei societăți digitale moderne și inovatoare. Strategia, aprobată în septembrie 2023, urmărește atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și se aliniază la politicile și standardele europene existente în domeniul digital.
Pentru a sprijini eforturile de implementare a strategiei, în anul 2023, au fost întreprinse mai multe inițiative, inclusiv instituirea Consiliului Național pentru Digitalizare. Unul dintre principalele obiective ale strategiei este digitalizarea serviciilor publice, iar rezultatele înregistrate în 2023 indică progrese semnificative în acest sens: atât creșterea procentajului de servicii publice digitalizate, cât și a numărului de solicitări de servicii electronice pentru mediul de afaceri (70%).
Parteneriatele și colaborările cu donatori și organizații externe au jucat un rol crucial în sprijinirea eforturilor de transformare digitală, contribuind la accesarea resurselor și expertizei necesare. În anul 2024, eforturile de implementare a proiectelor de asistență externă vor continua, cu accent pe coordonare și aliniere la obiectivele strategice.
Principalele provocări identificate vizează disponibilitatea redusă a resurselor financiare și umane. Pe lângă aceste provocări, rigiditatea instituțională îngreunează și încetinește uneori eforturile de digitalizare.
Anul 2024 se anunță a fi un an dinamic, în care va continua procesul de transformare digitală a Republicii Moldova. Pe lângă proiectele de digitalizare a societății per ansamblu, elemente de guvernanță și programele care detaliază planurile de acțiuni ale strategiei vor fi definitivate.
Unul din obiectivele majore ale Strategiei, care se regăsește și în Planul Național „Construim Moldova Europeană” este digitalizarea serviciilor publice și mărirea nivelului de adopție a acestora în rândul persoanelor fizice și juridice. De la adoptarea Strategiei în Septembrie 2023 și până la finele anului 2023 procentajul serviciilor publice digitalizate a fost majorat de la 38% la peste 50%. Serviciile au fost digitalizate cu suportul Agenției pentru Guvernare Electronică, implementatoare a Proiectului Modernizarea Serviciilor Guvernamentale (MGSP), implementat cu suportul Grupului Banca Mondială. Astfel, pe parcursul anului 2023, prin intermediul proiectului, au fost digitalizate 41 Servicii publice preponderent pentru cetățeni: actele de stare civilă, actele cadastrale, cazierul judiciar, apostila, actele din arhiva națională; extrase din registre etc., și 4 servicii publice pentru persoane juridice.
La finalul anului, 70% din solicitările de servicii pentru mediul de afaceri (G2B) au fost online. 2 din 3 antreprenori preferă să utilizeze serviciile online și doar 30% din solicitări sunt încă la ghișee. Din 3,7 mln solicitări de diverse servicii pentru afaceri, 2,48 mln au fost prestate online, iar 1,1 mln – la ghișeu. MDED asigură transparența procesului de digitalizare a serviciilor prin publicarea datelor proactiv pe website-ul ministerului și actualizarea lor trimestrială.
1. În vederea stimulării dezvoltării și utilizării serviciilor electronice a fost aprobată Legea nr. 321/2023. Legea prevede Reglementarea buletinului de identitate digital, permisului de conducere digital, certificatului de înmatriculare digital, precum și unor elemente privind generarea și utilizarea acestora.
2. Aprobată Hotărârea Guvernului nr.5/2024 cu privire la aplicația guvernamentală integrată a serviciilor electronice EVO. Aplicația EVO va fi disponibilă pentru descărcare gratuită prin intermediul platformelor și magazinelor online de aplicații mobile reprezentative. Aplicația EVO va face posibilă deținerea actelor de identitate în telefonul utilizatorului, ceea ce ar putea elimina nevoia de a deține aceste acte de identitate în formă fizică. Toate documentele digitale din aplicația EVO vor avea aceeași forță juridică ca și versiunile analoage din plastic sau hârtie. Din 16.04, aplicația EVO este în regim de testare Beta.