Economia, investițiile și schimbul de experiență între Republica Moldova și România – într-un briefing de presă cu miniștrii Dumitru Alaiba și Ștefan-Radu Oprea

Vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba l-a găzduit la Chișinău pe omologul său român Ștefan-Radu Oprea, care s-a aflat într-o vizită oficială în țara noastră. 

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a menționat că prezența omologului său român la Chișinău este încă o dovadă a relațiilor strânse și a parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România.

„România este și va fi un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru ireversibil european. Mulțumesc partenerilor noștri de peste Prut, care sunt gata să ne ofere tot sprijinul necesar pentru ca să ne atingem obiectivul de a deveni membru al Uniunii Europene”, a precizat vicepremierul Dumitru Alaiba.

La rândul său, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan – Radu Oprea a precizat că drept urmare a discuțiilor pe care le-a avut astăzi cu Asociația investitorilor români  din țara noastră, susține că:

 „Lucrurile sunt într-o direcție foarte bună și că efortul de a investi peste 400 milioane de euro în economia Republicii Moldova, a oferit cetățenilor moldoveni peste 10 mii locuri de muncă. Trebuie să depunem un efort comun de a convinge cât mai mulți investitori străini, să vină cu investiții în această zonă. Am discutat astăzi și despre barierile care mai există în calea comerțului dintre cele două țări, ce am făcut și ce mai avem de realizat pentru a reuși să gestionăm provocările, astfel încât investitorii români și străini care vor veni în Moldova, să poată avea un mediu favorabil pentru afaceri și investiții”.

România se clasează astăzi pe primul loc printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării noastre.

Un alt aspect semnificativ este prezența puternică a investițiilor românești în Republica Moldova. Cu 1.600 de întreprinderi înregistrate și investiții în capitalul social care au atins suma de aproximativ 6,74 miliarde MDL, România ocupă locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. 

Briefingul de presă poate fi urmărit aici.