Economia Republicii Moldova va fi digitală, verde și incluzivă

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Programul EU4Environment, finanțat de UE au desfășurat consultări publice pe marginea proiectului Programului pentru promovarea economiei verzi pentru anii 2023-2027.
Programul este un document de politici publice pe termen mediu (5 ani), care derivă din Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, proiectul Strategiei de Mediu 2030, obiectivele Pactului Verde European și rezultatele atinse ca urmare a implementării Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2018-2020 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia.
Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin a vorbit despre faptul că unul dintre obiectivele majore în dezvoltarea economiei este sustenabilitatea acesteia, tranziția verde fiind inclusă in strategii politici și programe, elaborate de către Ministerului Dezvoltării Economice și puse în practică prin instrumentele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
“Statul susține investițiile în afacerile verzi. Prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului am implementat Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, care încurajează și susține afacerile din Republica Moldova să se adapteze cerințelor și tendințelor globale ale economiei verzi. Acest program oferă finanțare nerambursabilă de până la 500 mii lei pentru investiții în domeniul protecției apei, aerului și gestiunii deșeurilor de producție industrială. Totodată, dezvoltă competențele antreprenorilor autohtoni pentru a-și ecologiza afacerile. Până la ora actuală au fost susținute prin acest program 110 companii, care și-au ecologizat procesele de producție și prestare a serviciilor” a menționat secretara de stat, Veronica Arpintin.
Obiectivul consultării de astăzi este prezentarea și discutarea scopului și obiectivelor programului, prezentarea și discutarea planului de acțiuni asociat și a indicatorilor și colectarea propunerilor și comentariilor, dar și proiectarea pașilor următori.
Au participat reprezentanți ai autorităților guvernamentale, instituțiilor publice și asociațiilor obștești, inclusiv membrii grupului de lucru interministerial pentru promovarea economiei verzi și circulare.
Elaborarea Programului și activitatea Grupului de lucru este susținută de programul EU4Environment Green Economy (Uniunea Europeană pentru Mediu – Economia Verde), finanțat de UE, ca parte a componentei sale privind „Promovarea economiei verzi, coerența politicilor și coordonarea trans-sectorială”, care este implementat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP).
Imagini:



