Eficientizarea proceselor operaționale ale Serviciului 112 pe agenda MEI
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a prezidat ședința Comitetul coordonator interdepartamental pentru asigurarea interacțiunii dintre Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 și Serviciile Specializate de Urgență – ambulanță, poliție și pompieri.
Agenda ședinței Comitetului a inclus subiecte privind dinamica apelurilor de urgență la numărul 112 pe durata stării de urgență, asigurarea funcționalității neîntrerupte a Sistemului Informațional Automatizat 112 în regim de suprasolicitare, precum și perfecționarea procedurilor operaționale de gestionare a cazurilor de urgență.
În context, directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc, a prezentat dinamica procesului de preluare și procesare a apelurilor de urgență de la începutul anului curent și până în prezent.
„În opt luni ale anului curent, numărul apelurilor de urgență la 112 a fost de 1,6 mln. Cele mai multe apeluri și solicitări s-au înregistrat în intervalul orelor 17:00 și 19:00. Rata de răspuns în anul 2020 s-a îmbunătățit ca rezultat al consolidării capacităților Serviciului 112, dar și ca urmare a creșterii responsabilității cetățenilor care apelează de numărul de urgență 112. Astfel, operatorii serviciului au reușit să preia în primele 5 sec peste 73% din totalul apelurilor, în primele 10 sec – 92% din apeluri, iar în 30 de sec – 99% din apeluri. Distribuite după genul acestor apeluri, 74% sunt apeluri de urgență medicală, 23% – solicită poliția și 3% – pompierii. De asemenea, în perioada ianuarie-august 2020, au fost înregistrate 38 429 de apeluri cu suspecții la COVID-19”, a menționat Liviu Oboroc.
Proiectul privind procesarea apelurilor de urgență în regim de supraviețuire stabilește acțiunile și regulile de procesare a apelurilor de urgență la numărul unic de urgență 112, atunci când în anumite circumstanțe Sistemul informațional poate deveni indisponibil parțial sau integral. Într-o astfel de situație operatorii vor continua prelucrarea fișelor de caz conform unor proceduri alternative și clar stipulate în instrucțiunile interne ale Centrelor de Preluare a Apelurilor de Urgență și Direcției Tehnologia Informațională și Comunicații Electronice a Serviciului 112, precum și a celor 3 Servicii Specializate de Urgență – a dispecerilor de caz și a echipelor de intervenție pe teren, implicate în soluționarea situațiilor de urgență.
„Serviciul 112 este principala verigă, care asigură succesul intervențiilor specializate în situațiile de urgență ale oamenilor. Pentru a interveni în timp real în ajutorul cetățenilor și a face față oricăror situații de criză, trebuie să dispunem de proceduri eficiente de preluare și procesare a apelurilor de urgență”, a afirmat ministrul Răilean.
În rezultatul ședinței Comitetului au fost aprobate și remise spre executare serviciilor vizate, procedurile revăzute de prelucrare a apelurilor de urgență 112 și acțiunile de restabilire a funcționalității Sistemului Informațional Automatizat al Serviciului 112, precum și procedurile operaționale de gestionare a apelurilor de urgență.