Egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor, discutate în cadrul unui grup de lucru, la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Despre egalitatea de gen și importanța femeilor în afaceri, s-a discutat în cadrul celei de-a nouă ședință a Grupului de lucru pentru abilitarea economică a femeilor, care a fost organizată de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Secretariatul Consiliului Economic.

Întrunirea a fost prezidată de către secretara de stat, Veronica Arpintin și a adunat  reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, Guvernului și agențiilor acestuia, precum și reprezentanți ai asociațiilor de afaceri.

S-a discutat despre faptul că economia incluzivă este una dintre prioritățile cheie ale Guvernului, odată cu dereglementarea, digitalizarea și sustenabilitatea, toate contribuind la un mediu politic favorabil care înlătură barierele și promovează șanse egale pentru femei în economie.

“Astăzi, Moldova încă se confruntă cu o viziune vagă despre rolul femeii în societate. Creșterea PIB-ului și dezvoltarea economică sunt corelate cu participarea femeilor în sectorul privat și abilitarea lor economică. Trebuie să acționăm acum pentru ca generațiile care urmează, băieți și fete, să trăiască într-o societate armonioasă, unde toți cetățenii sunt apreciați și au șanse egale” a precizat pe parcursul întrevederii, secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin.

În cadrul aceleiași ședințe, participanții au punctat și alte specte, care ar consolida eforturile de promovare a abilităților economice ale femeilor, printer care: politici și legi care să promoveze egalitatea de gen (reforme legale, egalitate de remunerare și măsuri de nediscriminare); accesarea resurselor financiare și sprijin antreprenorial pentru femei (microfinanțare, capital de risc,start-up-uri și programe de consolidare a capacităților); realizarea egalității de gen la locul de muncă; educația digital; îmbunătățirea participării și a conducerii economice a femeilor (prin programe de educație și mentorat) etc.

La final, s-a convenit asupra următorilor pași, pentru identificarea soluțiilor reale, în sprijinul femeilor pentru o țară și o economie mai dezvoltată.

Abilitarea economică a femeilor este susținută și promovată de stat prin programele de suport antreprenorial implementate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, prin ODA. În perioada 2016-2022 a fost implementat Programul “Femei în Afaceri”. Prin intermediul acestuia, au fost instruite peste 1200 femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane lei.