Grupul de Lucru pentru Securitatea Cibernetică și Infrastructură Critică s-a reunit la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării

 

25 noiembrie 2024 – Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu sprijinul proiectului Critical Infrastructure Digitalization and Resilience (CIDR), finanțat de USAID Moldova și al proiectului Moldova Cybersecurity Rapid Assistance, implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia și finanțat de Comisia Europeană a găzduit Întâlnirea Grupului de Lucru pentru Securitatea Cibernetică și Infrastructură Critică.

Întâlnirea a fost prezidată de secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi și a avut drept scop oferirea de claritate și predictibilitate pentru entitățile din sectorul public și privat cu privire la reglementările din domeniul securității cibernetice care urmează să fie aprobate de Guvern. Aceste reglementări vor avea un impact direct asupra companiilor și entităților ce urmează a fi stabilite drept furnizori de servicii critice, subliniind necesitatea unui angajament proactiv și a conformării.

Evenimentul a debutat cu o prezentare a Agenției pentru Securitate Cibernetică, în cadrul căreia au fost evidențiate mandatul, progresele și planurile de viitor ale agenției pentru construirea unui cadru solid de securitate cibernetică.

Experții juridici au prezentat inițiativele legislative care urmează să fie elaborate în baza Legii securității cibernetice, care include acte normative menite să eficientizeze identificarea și reglementarea furnizorilor de servicii critice. Aceste măsuri au ca obiectiv protejarea sistemelor și serviciilor esențiale.

Întâlnirea a evidențiat și rezultatele intermediare ale unui sondaj național privind practicile de securitate informațională, care a identificat lacune și a oferit recomandări pentru îmbunătățirea conformității. Au fost prezentate și perspective internaționale, bazate pe studii despre directivele NIS 1 și NIS 2, oferind lecții din experiența țărilor UE care ar putea ghida strategiile Moldovei.

Discuțiile s-au concentrat pe cerințele legale existente și pe recomandările pentru alinierea politicilor Moldovei în domeniul securității cibernetice la standardele internaționale. Aceste eforturi urmăresc consolidarea rezilienței naționale în fața amenințărilor cibernetice tot mai complexe.

Publicul evenimentului a inclus reprezentanți ai companiilor și instituțiilor publice care sunt cel mai probabil identificați ca furnizori de servicii critice – peste 70 de persoane.

Astfel Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a încurajat colaborarea între instituțiile publice și sectorul privat, subliniind responsabilitatea comună pentru asigurarea pregătirii în domeniul securității cibernetice.