Securitatea cibernetică în Moldova, consolidată printr-un acord trilateral de colaborare: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România – Amazon Web Services
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, au semnat un Memorandum de Înțelegere cu Amazon Web Services (AWS).
Scopul acordului este stabilirea unui cadru de cooperare pentru transferul de bune practici și cunoștințe în domeniul Cloud computing și noilor tehnologii, dezvoltarea de soluții digitale, precum și implementarea proiectelor comune de transformare digitală.
„Eforturile noastre sunt îndreptate către digitalizarea serviciilor și dezvoltarea infrastructurii cibernetice, asigurând un spațiu digital de încredere pentru cetățeni și mediul de afaceri. Vă mulțumim pentru cooperare și încredere. Acest acord reprezintă un nou pas al Republicii Moldova către transformarea digitală pe care o urmărim. Vom asigura îndeplinirea obligațiilor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării Republicii Moldova și vom lucra în direcția atingerii obiectivului general al acordului”, a spus viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Astfel, Guvernele de la Chișinău și București, cu sprijinul Amazon Web Services (AWS), vor lucra împreună pentru a valorifica expertiza globală și soluțiile digitale ale AWS. Acest lucru va ajuta la facilitarea dezvoltării inițiativelor comune ale României și Republicii Moldova legate de transformarea digitală a celor două state și creșterea nivelului de securitate cibernetică.
„Ne angajăm să integrăm și să dezvoltăm în continuare infrastructurile noastre în cloud computing și soluții digitale, lucrând îndeaproape pentru transformarea digitală a guvernelor și societăților noastre. Și nu este vorba doar de administrare, ci de siguranța și prosperitatea cetățenilor noștri, a fiecăruia dintre noi”, a remarcat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, Sebastian Burduja.
Această cooperare va sprijini eforturile ministeriale în domeniul transformării digitale și al utilizării serviciilor cloud, precum și noilor tehnologii în sectorul public și privat din România și Republica Moldova.
„Suntem bucuroși să sprijinim Guvernele Republicii Moldova și România în eforturile lor de a accelera adoptarea cloud-ului și a noilor tehnologii de către sectorul public și privat. Salutăm cooperarea bilaterală puternică la care cele două guverne s-au angajat în domeniul tehnologiilor digitale. Acest lucru va fi crucial pentru stimularea inovației și susținerea creșterii economice, sporind în același timp securitatea și reziliența în regiune”, a declarat Liam Maxwell, Director AWS pentru transformare guvernamentală.
Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a salutat semnarea memorandumului, remarcând eforturile Guvernului Republicii Moldova de consolidare a rezilienței la amenințările de securitate cibernetică și de creștere economică.
„Statele Unite susțin cu fermitate activitatea Guvernului Moldovei de a întări reziliența la amenințările cibernetice crescute și eforturile sale de a stimula creșterea economică. Semnarea acestui memorandum de înțelegere revoluționar între AWS și Guvernele Moldovei și României este un exemplu minunat al acestor eforturi și al potențialului pentru investițiile private din SUA aici”, a notat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.
Prioritățile cheie pentru atingerea acestui obiectiv sunt: consolidarea infrastructurii digitale în sectorul public și privat din România și Republica Moldova; implementarea de servicii și sisteme care să asigure continuitatea guvernamentală în caz de urgență în ambele țări; dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital de încredere pentru toți cetățenii României și Republicii Moldova; implementarea standardelor tehnice armonizate și interoperabile în domenii de interes strategic comun; sprijin pentru creșterea nivelului de securitate cibernetică.