Evoluția exporturilor de mărfuri în perioada 2017-2022
În ultimii 5 ani, putem observa o tendință de creștere a exportului în țările Uniunii Europene, de la 57,6% în 2017 la 61,6% în primele 6 luni ale 2022 și o scădere pe piețele CSI – de la 20,7% în 2017 la 17,9% în primele 6 luni ale anului 2022, din care circa jumătate reprezintă exportul către Ucraina.
În perioada ianuarie-iunie 2022, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au crescut în toate grupurile de țări de destinație. În pofida războiului și perturbării lanțurilor logistice, dar și scăderii semnificative a operațiunilor de export în martie-aprilie, acestea s-au recuperat rapid, depășind volumul similar de export din anii precedenți. Un suport deosebit a fost oferit de Uniunea Europeană prin creșterea cotelor de import fără taxe de cel puțin 2 ori. O parte din exporturi au fost redirecționate de pe piețele Federației Ruse și Belarus către țările europene.
Deficiențele logistice și de transport spre piețele din Est, cu care s-a confruntat țara noastră în urma războiului din Ucraina, dar și gestionarea excelentă a fluxurilor de refugiați fără precedent, cu care s-a confruntat Moldova, au crescut vizibilitatea R. Moldova pe plan regional și a generat noi parteneriate în comerțul internațional.
Cele mai frecvent exportate produse sunt:
– cereale și preparate pe bază de cereale (16,3%);
– mașini și aparate electrice și părți ale acestora (12,2%);
– semințe și fructe oleaginoase (11,8%);
– grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate (9,8%);
– legume și fructe (8,2%);
– îmbrăcăminte și accesorii (6,4%);
– mobilă și părțile ei (3,4%);
– băuturi alcoolice și nealcoolice (3,2%);
– fire, țesături, articole textile și produse conexe (2,1%).
Mai multe detalii despre comerțul extern, puteți citi în raportul realizărilor ME la un an de mandat: