„Expo Business Chișinău” – Prima Zonă Economică Liberă din Republica Moldova marchează 25 ani de activitate

La data de 1 iulie, anul 1996, a fost lansată activitatea primei Zone Economice Libere din Republica Moldova – Zona Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”. Pe parcursul anilor de activitate, ZAL „Expo-Business-Chișinău” a devenit un centru de dezvoltare și implementarea tehnologiilor inovaționale, care în rezultat a contribuit la atragerea noilor investiții și promovarea exporturilor din țara noastră.

În prezent, ZAL „Expo-Business-Chișinău” a ajuns să numere peste 55 de rezidenți din 11 țări, inclusiv companii cu capital străin precum – Fujikura Automotive MLD, Equip-Test, Sobro-Grupși etc, care au efectuat investiții de peste 74 milioane de dolari și au creat peste 1600 de locuri de muncă.

Cu ocazia celor 25 ani de activitate, Ministerul Economiei și Infrastructurii își exprimă aprecierea pentru realizările obținute și aduce sincere felicitări și urări de bine administrației ZAL „Expo-Business-Chișinău”, rezidenților, precum și tuturor angajaților.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează 7 Zone Economice Libere (zone ale antreprenorialului liber), care înregistrează 38 subzone amplasate în diferite regiuni ale țării. Menționăm că, contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale deține ponderi considerabile. Astfel, exporturile realizate de către rezidenții ZEL au o pondere de circa 22% din exporturile totale ale țării, precum și o pondere de peste 15% a numărului de angajați ai rezidenților din numărul de salariați în industrie.

Investițiile efectuate în cadrul celor 7 ZEL de la începutul activității acestora  și până la finele anului 2020 au constituit 459 mil. de dolari, fiind în creștere cu circa 6,1% sau cu 26,2 mil. de dolari față de finele anului 2019. Volumul produselor și serviciilor prestate de rezidenții ZEL în anul 2020 a depășit 10,8 miliarde lei, din care 94% reprezintă valoarea produselor industriale.