Extinderea relațiilor economice moldo-turce, discutată la Forumul Investițional Moldova-Turcia

Reprezentanți ai 51 de companii din regiunea turcă Mersin au discutat cu antreprenori și autorități din țara noastră posibilități de cooperare economică. Discuțiile au avut loc în cadrul Forumului Investițional Moldova-Turcia, desfășurat la Chișinău, cu suportul Agenției de Investiții. Delegația turcă este condusă de primarul orașului Mersin și Președintele Camerei de Comerț și Industrie.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a menționat importanța valorificării relațiilor prin prisma creșterii schimburilor comerciale și atragerii investițiilor. Menționăm că ministrul Gaibu a avut și ieri o întrevedere cu delegația turcă, în clădirea Guvernului.

Turcia este un partener comercial stabil și se clasează pe locul 3 printre principalii parteneri ai țării noastre. Mă bucur că aici există ocazia ca oamenii de afaceri și autoritățile din țara noastră să se întâlnească și să discute cu cei din Turcia,  pentru a stabili parteneriate și pentru a consolida aspectul relațiilor economice. În special, vreau să menționez că în urma schimbului de informații din cadrul întrevederii de ieri cu delegația turcă s-a conturat un potențial palpabil de cooperare în domeniul infrastructurii, sectorului agro-alimentar, construcții, comerț internațional, turism ș.a. Obiectivele propuse în dezvoltarea cooperării economice pot fi realizate mai eficient cu implicare partenerilor strategici și dezvoltarea parteneriatelor durabile, ceea ce de fapt ne oferă astfel de forumuri cu prezența oamenilor de afaceri”, a subliniat ministrul Gaibu. 

Evoluția pozitivă a comerțului bilateral se datorează inclusiv și faptului că din data de 1 noiembrie 2016 a intrat în vigoare Acordul de Comerț Liber (ACL) între Republica Moldova și Republica Turcia. Implementarea acestuia a lansat dezvoltarea unor relații economice armonioase între ambele țări, contribuind la eliminarea barierelor în calea comerțului în sensul extinderii schimburilor comerciale, precum și crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor străine oferind perspective clare de dezvoltare și stimularea afacerilor comune.

Evenimentul a prevăzut și sesiuni B2B, în cadrul cărora, antreprenorii din Turcia, reprezentanți ai 11 sectoare economice din domeniile logistică, IT, construcții, imobiliare, energie regenerabilă, mobilă și altele, au avut posibilitatea să discute cu 50 de companii moldovenești.

Imagini: