Facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețele externe de capital – votat de Executiv

08 iulie 2024 -Cabinetul de miniștri a votat modificări, menite să faciliteze accesul antreprenorilor locali la piețele externe de capital.

Este vorba de un proiect, care prevede modificările unor legi.  Necesitatea ajustărilor reiese atât din Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, cât și din Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (Programul PACC 2027).

Scopul proiectului votat este eliminarea barierelor normative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital și burse de valori străine. Antreprenorii din Republica Moldova vor putea atrage atât investitori regionali, europeni, cât și internaționali. Acest lucru înseamnă acces mai ușor la capital, extrem de necesar pentru extindere, investiții și dezvoltarea economiei locale.

Efectele scontate ale implementării modificărilor propuse sunt:

  • Acces la finanțare. Prin listarea pe bursele de valori străine, companiile noastre vor atrage investitori regionali și internaționali și vor putea accesa capitalul necesar pentru extindere, investiții și dezvoltare.
  • Mai multă lichiditate și o bază mai largă de investitori: Alinierea la cerințele și practicile burselor de valori străine va atrage investitori, ceea ce va crește lichiditatea și atractivitatea pieței de capital din Republica Moldova.
  • Credibilitate și încredere sporită a investitorilor și comunității. Listarea pe bursele de valori străine, în special europene, care sunt supravegheate și reglementate conform unor norme stricte, le va da investitorilor încredere, referitor la transparență, guvernanță corporativă și respectarea standardelor internaționale.
  • Standarde de raportare și transparență înaltă.

Proiectul propus vine să alinieze legislația Republicii Moldova la cerințele și practicile burselor de valori străine. La elaborarea proiectului au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Comisia Națională a Pieței Financiare, Banca Națională a Moldovei, Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, Asociația Băncilor din Moldova, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Asociațiile de business și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.