Fenomenul economiei și ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19
Pandemia COVID-19 a influențat fenomenul economiei informale se arată în studiul privind „Fenomenul economiei și ocupării informale în contextul pandemiei COVID-19”, realizat de Expert-Grup la cererea PNUD Moldova. Cercetarea analizează activitatea economică și ocuparea informală a firmelor și persoanelor fizice în Republica Moldova, dinamica din ultimii ani, în special în contextul pandemiei COVID-19, dar și percepția populației și firmelor privind acest fenomen.
Conform studiului, circa o treime din companii practică remunerarea angajaților „în plic”, iar în medie circa 30% din salarii rămân nedeclarate. Cea mai pronunțată percepție privind practicarea „salariilor în plic” este în sectorul HoReCa.
”Economia informală este un fenomen complex, influențat de o gamă foarte variată de factori economici, sociali, instituționali, culturali, iar pandemia COVID-19 este o altă variabilă importantă ce trebuie studiată atunci când identificăm măsurile și politicile adecvate. Situația socio-economică generală din țară, fragmentarea pieței muncii, nivelul șomajului și al sărăciei au un impact considerabil asupra economiei informale din Republica Moldova. Buna guvernare, reducerea corupției și o economie de piață funcțională sunt factori de care trebuie să ținem cont pentru a reduce fenomenul dat. Iar construirea încrederii în Guvern este un factor cheie în convingerea cetățenilor și îmbunătățirea moralității fiscale, și noi lucrăm în această direcție”, a precizat Secretarul de Stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene.
Potrivit studiului, pierderile fiscale generate de economia neobservată au crescut de la 8,9 miliarde lei până la 15 miliarde lei anual. Raportate la Produsul Intern Brut, pierderile respective au cunoscut un trend ascendent, majorându-se de la 6,1% în 2015 până la 7,3% în 2020.
„Îmbunătățirea calității vieții tuturor oamenilor nu este posibilă fără îmbunătățirea calității serviciilor publice, care să permită și să stimuleze productivitatea economică și competitivitatea afacerilor, creșterea calității protecției sociale și a eficienței instituțiilor publice. Toate acestea sunt direct legate de activitatea economică informală din țară, care reprezintă aproape un sfert din întreaga economie a Republicii Moldova”, spune Dima Al-Khatib, Reprezentată rezidentă PNUD în Republica Moldova.