Ghișeul unic electronic a fost prezentat oamenilor de afaceri din regiunea de nord a țării
În municipiul Bălți a fost prezentat Ghișeul unic electronic, în cadrul unui eveniment public, cu participarea oamenilor de afaceri din regiunea de nord a țării, Vitalie Iurcu, secretar de stat; Aurel Casian, director executiv al Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității II (PAC II); Douglas Muir, director de program Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova; Galina Codița, directoarea filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie, precum și participarea reprezentanților altor filiale a Camerei de Comerț și Industrie din nordul țării.
Lansarea Ghișeului unic este parte a unei serii de reforme pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, realizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii. „Prioritatea numărul unu pentru noi este îmbunătățirea mediului de afaceri. În acest sens noi, am realizat o serie de reforme: reforma procedurală – am optimizat numărul de instituții abilitate cu funcții de control de la 58 la doar 13, am digitalizat procesele de control, am decriminalizat legislația penală ce viza mediul de afaceri și am redus considerabil numărul de acte permisive”, a menționat secretarul de stat, Vitalie Iurcu.
Ghișeul unic electronic vine să înlesnească obținerea actelor permisive pentru oamenii de afaceri. Sistemul informațional permite solicitarea, achitarea și obținerea actelor permisive exclusiv online. Fiecare act permisiv are un pașaport ce descrie detaliat pașii pe care trebuie să-i parcurgă solicitantul unui act permisiv, taxa de stat și termenele de eliberare etc. Acest lucru va permite depunerea oricărei cereri în regim online, pe portalul servicii.gov.md, inclusiv încărcarea documentelor confirmative necesare. Solicitantul va primi o confirmare automată că cererea a fost depusă, cu termenul de eliberare, apoi va primi notificări privind etapa de procesare a cererii. Sistemul automatizat extrage singur datele existente în registrele de stat, conectate prin intermediul MConnect — de la situația achitărilor față de bugetul public național la valabilitatea licențelor sau a autorizațiilor.
Directorul executiv al PAC II, Aurel Casian a spus că utilizând Ghișeul unic, oamenii de afaceri vor avea șansa să economisească timp și resurse, în acest fel, majorându-și randamentul. „Completarea unei solicitări, după cum vedeți, nu vă va lua mai mult de 6 minute, ceea ce e incomparabil mai rapid decât o vizită la oficiul vreunei instituții”, a spus Aurel Casian, demonstrând funcționalitatea Ghișeului.
„În cadrul acestei activități, noi avem o divizare a muncii împreună cu colegii de la Banca Mondială. Dacă pe de o parte, ei împreună cu specialiștii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, sunt responsabili de conținutul tehnic, de elaborarea propriu-zisă a Ghișeului Unic, pe de altă parte Programul nostru susține acest proiect prin activități de promovare și comunicare precum evenimentul de astăzi. Ne bucurăm să contribuim la eforturile guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri atît pe această cale cît și în cadrul diverselor activități pe care le desfășurăm în parteneriat.” a remarcat Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova
Ghișeul Unic de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive este finanțat de Banca Mondială prin Proiectul Ameliorarea Competitivității II și a fost lansat pe data de 09.07.2018. Campania de informare este finanțată de USAID prin Programul de Reforme Structurale în Moldova.