Guvernanța corporativă a Întreprinderilor de Stat din Republica Moldova. Un atelier de lucru a avut loc la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în parteneriat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a organizat un atelier de lucru dedicat reformei guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din Republica Moldova.
Evenimentul a fost deschis de către secretarul de stat MDED, Viorel Garaz, ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromír Plíšek și șeful Unității pentru Europa de Est și Caucazul de Sud, OCDE, Daniel Quadbeck.
Evenimentul a întrunit atât reprezentanților ai autorităților publice centrale, instituțiilor publice, întreprinderilor de stat din Republica Moldova, precum și experți internaționali din Finlanda, Austria, România, Lituania, dar și experți din Austria, Finlanda, România și Lituania care au împărtășit experiențele și politicile țărilor lor.
Printre subiectele abordate, s-au numărat: Proprietatea și guvernanța întreprinderilor de stat în Moldova; organizarea funcției de proprietate de stat; raționamente și practici de privatizare etc.
Atelierul a avut drept scop facilitarea schimbului de experiențe și bune practici între factorii de decizie și experții internaționali pentru îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor de stat, iar obiectivele cheie ale evenimentului au vizat:
- Înțelegerea provocărilor curente în reforma ÎS din Republica Moldova;
- Identificarea celor mai bune practici internaționale privind funcția de proprietate de stat;
- Discuții aprofundate despre implementarea Ghidului elaboratorului de politici al OCDE pentru privatizare.
Reforma întreprinderilor de stat este o prioritate strategică pentru dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Activitatea atelierului a fost fundamentată pe Orientările OCDE privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, actualizate în luna mai 2024, pentru a reflecta dimensiunea și importanța strategică crescândă a întrepriderilor de stat la nivel global.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării rămâne angajat să promoveze reforme esențiale pentru modernizarea economiei naționale, în colaborare cu partenerii internaționali, pentru o guvernanță corporativă mai robustă și mai transparentă.
Ultimul raport emblematic al OECD Ownership and Governance of State-Owned Enterprises (SOE Compendium), publicat la 28 octombrie 2024, oferă recomandări concrete pentru implementarea unor practici de guvernanță eficiente.
OCDE este o organizație internațională, care servește drept forum și centru de cunoștințe pentru date, analize și bune practici în domeniul politicilor publice. Sprijină punerea în aplicare și difuzarea Orientărilor privind întreprinderile de stat și a Orientărilor OCDE privind anticorupția și integritatea în întreprinderile de stat.