Guvernul a aprobat hotărârea privind crearea primului IT parc din Republica Moldova

20 decembrie, Chișinău – Primul Parc pentru tehnologia informației „Moldova IT park” își va începe activitatea de la 1 ianuarie 2018. Termenul de funcționare a Parcului se propune de 10 ani, timp în care se prognozează a fi atrase circa 400 companii IT. În primul an de activitate se așteaptă că 31 de companii IT vor deveni rezidente ai Parcului. O decizie în acest sens a fost adoptată la ședința de astăzi a Guvernului Republicii Moldova.

Scopul principal al Parcului este de a crea o platformă organizațională cu un set de mecanisme şi facilități inovative necesare pentru impulsionarea creșterii industriei tehnologiei informației, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea investițiilor locale şi străine. Parcul urmărește valorificarea oportunităților de creștere a industriei IT prin implementarea unui cadru de reglementare previzibil şi motivant prin facilitarea sistemului fiscal şi de administrare a afacerilor.

Recent, Guvernul a aprobat modificarea a șase acte normative din domeniul fiscal, precum și cel al asigurărilor sociale și medicale obligatorii, în vederea aducerii acestora în concordanță cu prevederile Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației. Potrivit acestui act legislativ, una din facilitățile acordate de stat rezidenților parcurilor IT constă în aplicarea unui impozit unic în mărime de 7% pe veniturile din vânzări, dar nu mai puțin de o sumă minimă stabilită per angajat. Suma vizată este de 30 la sută din cuantumul salariului mediu pe economie, prognozat pentru anul respectiv.

La sfârșitul lunii octombrie al acestui an, 15 companii IT din Republica Moldova au semnat o cerere adresată Ministerului Economiei și Infrastructurii privind înființarea primului Parc IT ”Moldova IT Park”.