Guvernul a aprobat Strategia cu privire la administrarea proprietății de stat în domeniul întreprinderilor de stat sau cu capital majoritar de stat, pentru anii 2023-2030

Strategia definește viziunea și cadrul general de administrare proprietății de stat, implicit crearea condițiilor necesare pentru alocarea strategică a resurselor umane, financiare, tehnice și tehnologice pentru redimensionarea rolului statului în economie și sporirea eficienței entităților vizate.

De asemenea, documentul definește premisele ca statul  să eficientizeze administrarea proprietății publice și să devină  un proprietar responsabil, transparent și credibil, care să asigure dezvoltarea și profitabilitatea entităților pe care le administrează.

Strategia prezintă criterii ce ar sta la baza trierii întreprinderilor strategice, nepasibile de privatizare, și a întreprinderilor ce urmează a fi de-etatizate. Privatizarea  va fi făcută printr-un mecanism transparent și integru, iar guvernanța corporativă a acestora va fi îmbunătățită, se mai spune în documentul-cadru.

La 1 ianuarie 2021, erau înregistrate oficial 184 întreprinderi de stat și 80 societăți pe acțiuni cu prezența cotelor statului, din care în 65 din ele cota statului depășește 30 %.