Guvernul extinde lista produselor de primă necesitate

Ministerul Economiei intervine cu modificări pentru a proteja consumul la categoriile de produse de primă necesitate. În acest context, va fi extinsă lista produselor social importante pentru care este limitat adaosul comercial cu un șir de produse: carne de porc pe os; carne de pasăre; pești congelați; zahăr din sfeclă; paste; ouă proaspete; cartofi, ceapă, varză albă, morcov și sfeclă roșie în stare proaspătă.

Marii comercianți au fost informați despre modificările operate. Reprezentanții lanțurilor comerciale și-au exprimat receptivitatea, iar Guvernul va examina propuneri de fluidizare a lanțului de aprovizionare. Totodată, comercianții au dat asigurări că în magazine sunt suficiente stocuri de produse, iar pentru unele categorii de produse importate din Ucraina sunt prevăzute majorări de achiziții din alte țări sau furnizori locali. 

În toate cazurile de comercializare a produselor cu aplicarea adaosului comercial limitat, indiferent de numărul de unităţi comerciale, mărimea adaosului comercial cumulativ nu trebuie să depăşească nivelul-limită stabilit de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.

La comercializarea produselor social importante, persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător sunt obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) preţul de achiziţie/preţul de livrare şi mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.

În cazul încălcării modului de formare şi aplicare a preţurilor pentru produsele social importante, persoanele juridice şi fizice poartă răspundere contravenţională, civilă sau penală, conform legislaţiei în vigoare.

Totodată, în raport cu produsele social importante,  comerciantului i se interzice impunerea/solicitarea furnizorului oricăror plăți sau reduceri comerciale de la prețul de vânzare (discount, rabat, bonus, retrobonus), atât la etapa negocierii, valabilității sau încetării contractului, cât și în contextul reușitei vânzărilor (volumul, cantitatea, lipsa retururilor sau lichidării)

Notă: Produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%. Produsele social importante, atât din import, cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.

Lista produselor  social importante (pozițiile tarifare conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor), până la modificările anunțate astăzi (conform HG 774/2016, aprobată în baza Legii 231/2010 )

 1. Pâine de până la 600 grame
 2. Colaci de până la 300 grame
 3. Lapte de consum de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la  2,5% inclusiv (cu excepţia laptelui ultrapasteurizat – UHT)
 4. Chefir cu un conţinut de grăsimi de până la 1,0% inclusiv
 5. Brânză de vaci proaspătă cu un conţinut de grăsimi de până la 5% inclusiv, fără adaosuri
 6. Smântână din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 10% inclusiv
 7. Unt din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 79,0% inclusiv
 8. Ulei de floarea-soarelui, cu excepţia uleiului dezodorizat
 9. Făină de grâu, cu excepţia făinii din grâu durum
 10. Orez, cu excepţia orezului de specialitate
 11. Hrişcă
 12. Crupe, inclusiv griş şi fulgi de ovăz
 13. Preparate pentru sugari şi preparate pentru copii de vârstă mică
 14. *ex. 630790, 481890 – măști medicale
 15. *ex. 401511, 401519 – mănuși medicale
 16. *ex. 3808 – produse biocide (dezinfectanți medicali), incluse în Registrul național al produselor biocide și în Registrul de stat al dispozitivelor medicale.

Prevederile anunțate intră în vigoare de la 1 martie curent.