Guvernul facilitează accesul tinerilor la finanțare, prin mecanisme de suport antreprenorial

Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM) pune la dispoziție mai multe instrumente financiare de suport antreprenorial pentru a susține tinerii să inițieze sau să dezvolte afaceri acasă. Directorul interimar ODIMM, Dumitru Pîntea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că tinerii pot accesa finanțare nerambursabilă, credit cu porțiune de grant și garanții de stat la creditele oferite de băncile comerciale.

Astfel, prin Programul “Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, ODIMM va oferi granturi de până la 200 de mii lei pentru tinerii care își propun să se lanseze în afaceri. Finanțarea din partea statului va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, iar tânărul va veni cu o contribuție de doar 30%.

Programul urmează a fi extins pentru o perioadă de încă 3 ani și suportul financiar va fi majorat de la 180 mii lei la 200 mii lei.

Un alt mecanism destinat tinerilor este Programul de credite cu porțiune de grant. În scopul facilitării accesului tinerilor la resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă” este în proces de a fi completat cu o nouă componentă – Credit cu porțiune de grant. Aceasta va combina finanțarea acordată sub formă de grant din partea ODIMM și resurse creditare avantajoase oferite prin intermediul băncilor comerciale și Oficiul de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă (OGPAE).

Valoarea pachetului financiar  va ajunge până la 1,7 milioane lei și  va include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% și porțiunea de grant de 15%.

În același timp, tinerii au șansa să acceseze credite de la 11 bănci comerciale cu garanția ODIMM. În anul curent, întreprinderile fondate de tinerii antreprenori, care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru ÎMM cu o valoare maximă de până la 5 milioane lei, care acoperă până la 80 la sută din suma creditele contractate.

Concomitent, tinerii au fost scutiți de la plata comisionului de garantare pentru primul an.

Întreaga conferință video o puteți urmări pe acest link: