Guvernul Republicii Moldova susține femeile în afaceri

92 de start-upuri conduse de femei, din 24 de raioane ale țării, vor primi finanțare nerambursabilă din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. Alocarea granturilor în valoare de până la 165 mii lei per afacere a fost aprobată astăzi, 30 decembrie, de către Comitetul de Supraveghere al Programului „Femei în Afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).  

Valoarea totală a granturilor va constitui 11,46 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 16,5 mil. lei și va contribui la crearea și menținerea a 285 locuri de muncă.

La cel de-al VIII-lea Apel de proiecte investiționale au fost depuse în format online 277 de dosare ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.  

59 la sută din afacerile selectate pentru finanțare vor activa în mediul rural, iar pentru 6 companii contribuția proprie în valoare de 10% va fi  acoperită de Organizația Internațională a Muncii, în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare din raioanele Cantemir și Căușeni.

Aproape jumătate din proiectele investiționale aprobate sunt din domeniul prestării serviciilor (servicii culturale, educaționale, contabilitate etc.), iar alte 33%își vor desfășura activitatea în industria de prelucrare a lemnului, a fructelor și legumelor, în industria alimentară, dar și în construcții. Alte 16 %sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor în seră, apicultură, fermă de porcine etc.).

O altă parte din companiile selectate vor dezvolta afaceri inovative, precum reciclarea obiectelor uzate,  fabricarea de aparate și instrumente medicale stomatologice, producerea de sucuri  din plante cerealiere, cultivarea condimentelor și plantelor aromatice, dar și prestarea unor servicii în domeniul educației.

Programul “Femei în Afaceri” susține femeile să obțină abilități manageriale prin dezvoltarea afacerilor, oferă acces la dezvoltare personală și acordă finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei, care poate fi utilizată pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii.

Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.