Îmbunătățirea tranzitului de transport pentru cerealele ucrainene, discutată de oficiali din UE, SUA, Republica Moldova, România și Ucraina

O delegație a Republicii Moldova, din care componența căruia a făcut parte și secretarul de stat Viorel Garaz, a participat la reuniunea înalților reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova, Ucrainei şi României, ce a avut loc, astăzi la Galați. În cadrul acestei reuniuni, oficialii au abordat subiectul optimizării rutelor alternative de transport pentru cerealele provenite din Ucraina.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Viorel Garaz, a notat că în vederea accelerării tranzitului bunurilor către Uniunea Europeană, este esențial să intensificăm investițiile.

„Statul depune eforturi remarcabile pentru revitalizarea infrastructurii feroviare și pentru atragerea investițiilor în extinderea infrastructurii portuare. Aceste măsuri vor conduce la o sporire a capacității de transport pentru cerealele ucrainene, cu un efect pozitiv asupra costurilor de export pentru cerealele moldovenești. Totodată, aceste inițiative vor contribui la menținerea infrastructurii rutiere și la descongestionarea drumurilor naționale de mii de camioane”, a subliniat Viorel Garaz.

Din componența delegației Republicii Moldova a mai făcut parte secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Mircea Păscăluță, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) Oleg Tofilat, directorul Agenției Navale Igor Zaharia, șeful interimar al misiunii USAID în Moldova John Riordan și ambasadorul Republicii Moldova la București Victor Chirilă.