Impactul pandemiei de COVID-19 asupra sectoarelor economice și Matricea cu măsuri de susținere a mediului de afaceri au fost astăzi prezentate

Studiul de impact al pandemiei de COVID-19 asupra sectoarelor economice și Matricea cu măsuri de susținere a mediului de afaceri au fost, astăzi, prezentate de experții Consiliului Economic de pe lângă Prim-Ministru în cadrul unei ședințe cu participarea premierului Ion Chicu și a ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Potrivit secretarului Consiliului Economic, Ion Lupan, criza pandemică de COVID-19 în Republica Moldova s-a soldat cu un impact social, economic și bugetar semnificativ, iar acest studiu relevă măsura în care a fost afectat fiecare sector economic. Matricea COVID conține o analiză a impactului, oferind valoarea estimativă atât a costurilor pentru buget, cât și a beneficiilor pentru economia țării și bugetul public național.

„Am discutat cu reprezentanții a peste 20 de sectoare economice, care ne-au comunicat problemele cu care s-au confruntat, dar și soluțiile care le-ar ajuta să reziste crizei pandemice. Măsurile de politici au fost validate integral de mediul de afaceri și au fost trecute în Matricea COVID. De exemplu, din cele 22 măsuri de politici promovate de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, 17 sunt incluse în Matricea COVID”, a spus Ion Lupan.

Prim-ministrul a declarat că Guvernul depune tot efortul pentru a veni cu măsuri de susținere a agenților economici acolo unde este nevoie stringentă, dar și cu diverse măsuri sociale, investiții în infrastructură și oferirea de oportunități tinerilor.

„Vrem să încurajăm angajarea tinerilor în câmpul muncii, inclusiv a celor care revin din diasporă. În acest sens, vom menține în continuare mecanismul de subvenționare pentru sectoarele cele mai afectate de pandemie. Dacă persoana se angajează la serviciu, din bugetul de stat i se restituie agentului economic 50% din plățile aferente salariului pentru fiecare angajat în următoarele 12 luni. În cazul angajării persoanelor cu dizabilități, din bugetul de stat se subvenționează 100%”, a spus Ion Chicu.

Sergiu Railean a apreciat efortul echipei de experți în elaborarea acestui studiu, menționând că MEI și Consiliul Economic este pe aceeași lungime de undă privind viziunea de redresare economică și măsurile de susținere a mediului de afaceri.

„Chiar de la debutul pandemiei, pe platforma Consiliului Economic suntem într-un contact permanent cu toate asociațiile de business și, împreună cu experții, identificăm soluțiile de suport. Până la acest moment avem mai multe rezultate bune, printre care și Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei, în cadrul căreia ne-am propus să intervenim cu amendamente la 27 de acte legislative și normative.  Vreau să mulțumesc echipei Consiliului Economic pentru acest document, iar în continuare ne rămâne să ne consolidăm efortul și să realizăm acțiunile propuse în matrice”, a spus ministrul Railean.

Studiul de impact al pandemiei COVID-19 a fost realizat de Consiliul Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și Corporația Financiară Internațională.

Imagini: