Importanța Proiectelor de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, discutată în cadrul Ședinței Grupului de lucru Interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și economiei verzi

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a participat la ședința Grupului de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și economiei verzi – Comitetului Național de Implementare a proiectului Uniunea Europeană pentru Mediu Economia Verde în Republica Moldova/EU4Environment Green Economy.
Aceasta a fost organizată de către Ministerul Mediului, Ministerul Economiei și Partenerii de Implementare, cu participarea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, UNEP, OECD, CEE-ONU, UNIDO și Băncii Mondiale.
Scopul întrunirilor Grupului de lucru interministerial este analizarea progresului în ecologizarea economiei naționale și discutarea activităților necesare.
Din perspectiva mediului de afaceri, o atenție sporită este acordată ecologizării proceselor de producere și prestarea serviciilor.
“Guvernul a depus eforturi, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Afacerilor, să implementeze programe noi, de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, iar în cadrul vizitelor de lucru, am constatat rezultate frumoase din partea beneficiarilor. Antreprenorii utilizează resursele eficient, aplică noile tehnologii, astfel reducând impactul negativ asupra mediului, pe lângă faptul că sunt create locuri de muncă verzi și este promovat exportul.
Tot la capitolul realizări, vreau să amintesc despre aprobarea Legii risipei alimentare, menită să asigure tranziția către economia circulară, prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și reducerea deșeurilor alimentare. Astfel, 300 mii tone de alimente vor putea fi reintroduse în circuit”, a precizat Sergiu Gaibu.
În final, ministrul Gaibu, a menționat că realizarea acțiunilor proiectului EU4Environment vin să complementeze eforturile Guvernului în ceea ce privește alinierea la obiectivele de mediu, ecologizarea IMM – lor și sectoarelor economice, utilizarea mai eficientă a resurselor și modernizarea proceselor de producere.
De asemenea, se dorește o colaborare continuă cu Ministerul Mediului, Comisia Europeană și partenerii de implementare pentru integrarea acestor prevederi în programele și acțiunile din toate domeniile de dezvoltare social-economică.
Uniunea Europeană pentru Mediu Economia Verde (EU4Environment Green Economy) în țările Parteneriatului Estic își propune să ajute țările partenere: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina să-și păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea mediului înconjurător a oamenilor, prin sprijinirea acțiunilor legate de mediu.
Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere: OCDE, UNECE, UNEP, UNIDO și Banca Mondială, pe baza unui buget de aproximativ 20 de milioane EUR.