În premieră, la inițiativa Institutului de Standardizare din Moldova, o autoritate publică cu funcție de control din Republica Moldova, va obține certificatul internațional anti mită
Institutul de Standardizare din Moldova a asistat Agenția Națională Transport Auto (ANTA), cu suportul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), să demareze implementarea standardului internațional anti-mită ISO 37001. După obținerea certificatului anti mită ISO 37001, ANTA va deveni prima autoritate de control și emitentă de acte permisive din Moldova care a adoptat standardul internațional anti-mită.
În scopul implementării standardului anti mită ISO 37001, ANTA, Institutul de Standardizare și MISRA au semnat un memorandum de înțelegere care stabilește responsabilitățile tuturor părților pentru următoarele opt luni. Efortul se încadrează în angajamentele Guvernului Republicii Moldova privind prevenirea riscurilor de corupție.
Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, responsabilă de politicile în domeniul Infrastructurii calității, Cristina Ceban a menționat că este de apreciat intenția Institutului Național de Standardizare și a reiterat importanța adoptării și implementării standardelor internaționale în Republica Moldova, în contextul parcursului nostru European și a menționat că adoptarea standardului anti mita se face nu doar pentru a respecta careva cerințe legale, ci și pentru că integritatea și transparența reprezintă pilonii esențiali ai unei societăți sănătoase.
Implementarea de către autoritățile publice a Standardului anti-mită ISO 37001 are drept obiectiv detectarea și combaterea eventualelor cazuri de corupție în cadrul structurilor de stat cu funcții de control și presupune promovarea unei culturi instituțională solide cu reguli și criterii anticorupție clare care să fie respectate în toate activitățile desfășurate în cadrul entității.
Sistemul de management anti-mită se bazează pe o serie de măsuri și mijloace de control, cuprinde cerințe privind politica și procedurile anti-mită, angajamentul și responsabilitatea conducerii, instruirea și verificarea cunoștințelor personalului, evaluarea periodică a riscului de mită, măsurile de control anti-mită, raportare, monitorizare și investigare etc.