Industrial Suppliers & Engineering Forum – eveniment dedicat industriei și ingineriei
A treia ediție a Industrial Suppliers & Engineering Forum, desfășurată astăzi, 12 mai, la Chișinău a reunit peste 100 de participanți din domeniul industriei și ingineriei atât din R.Moldova, cât și de peste hotare cu scopul de a integra IMM-urilor locale în lanțurile valorice globale prin interacțiunea cu investitorii străini ce desfășoară activități industriale și inginerești în Republica Moldova. Evenimentul și-a propus să crească gradul de conștientizare cu privire la subiectele de electronică, inginerie, cercetare și dezvoltare în rândul comunității de afaceri și al tinerilor.
În deschiderea Forumului, Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat că industria reprezintă un sector cheie în economia națională.
„Industrial Suppliers & Engineering Forum este o platformă de conexiuni pentru comunitatea de afaceri, care facilitează dialogul public-privat și asigură o interacțiune continuă între reprezentanții companiilor industriale. R.Modova, deși nu este o țară producătoare de automobile, joacă un rol important în industria auto mondială oferind cea mai bună locație de preț pentru furnizorii de automobile din Europa Centrală și de Est. Țara găzduiește companii cunoscute la nivel internațional care operează linii de producție pentru fire și cabluri electrice pentru autovehicule, componente electrice și electronice, interioare de lux, huse pentru scaune și mașini, și multe altele”, a spus Viorel Garaz. Oficialul a reiterat angajamentul statului pentru susținerea dezvoltării sectorului industrial.
Dumitru Pîntea, director al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), a declarat că instituția pe care o reprezintă joacă un rol primordial în susținerea afacerilor din Republica Moldova și este un facilitator al conectării furnizorilor locali cu companiile internaționale și multinaționale.
“ODA este puntea dintre stat și antreprenori (sectorul public și privat), care studiază provocările mediului de afaceri și vine cu oportunități de susținere antreprenorială prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. Organizația continuă să sprijine crearea, dezvoltarea, extinderea și internaționalizarea companiilor autohtone, inclusiv prin integrarea acestora în lanțurile de aprovizionare naționale, regionale și internaționale.”
Martin Roch, Șef adjunct al Departamentului de Cooperare, Biroul de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova: „Confederația Elvețiană este printre principalii investitori în economia Republicii Moldova, unde activează peste 100 de companii cu capital elvețian, iar unele dintre acestea sunt sponsori ale acestui eveniment. Suntem deschiși în continuare pentru amplificarea relațiilor economice bilaterale și vom susține crearea legăturilor dintre companiile moldovenești cu lanțurile valorice internaționale.”
Eficiența industriei electronice și automotive, ca părți a industriei, este un rezultat al concentrării sporite a politicilor statului asupra potențialului neutilizat al Moldovei cu accent sporit pe aceste domenii de studiu în sistemul de învățământ dual și tehnic.
Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldovei: „Ne bucurăm să fim organizatorii unui eveniment dedicat atât ÎMM-urilor în căutare de specialiști, cât și studenților, interesați de dezvoltarea lor profesională aici, acasă, în Moldova. Misiunea Universității Tehnice din Moldova este pregătirea studenților de azi în specialiștii de mâine”.
În cadrul forumului a fost prezentată platforma online de conexiuni în afaceri BusinessLink.MD care însumează informații despre companiile autohtone active care furnizează servicii și produse, atât pe piețele interne, cât și pe cele externe. „Platforma de matchmaking va spori vizibilitatea companiilor locale și va face ca produsele și serviciile companiilor autohtone să fie mai accesibile pentru potențialii cumpărători internaționali”.
În compartimentul rezervat discuțiilor au fost abordate subiectul lanțurilor de aprovizionare și piețele de outsourcing în contextul schimbării globale.
În context, Sebastian Metz, Director General, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană a vorbit despre gestionarea blocajelor în lanțul de aprovizionare și asigurarea continuității afacerilor din regiune. „Criza de securitate regională are un impact direct asupra lanțurilor de aprovizionare și a piețelor de externalizare. Republica Moldova poate valorifica aceste circumstanțe asigurând o platformă investițională pentru companiile din Ucraina și Rusia”.
În cadrul evenimentului, au fost desfășurate sesiuni de interacțiune de afaceri în format B2B pentru a oferi atât companiilor moldovenești, cât și celor internaționale, posibilitatea de a discuta și a explora oportunități de cooperare, stabili legături pentru viitoare parteneriate de afaceri și de a identifica noi cumpărători din Germania.
Tot în cadrul forumului a fost organizat Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, unde companiile naționale și internaționale au promovat posturile vacante și ofertele de muncă pentru absolvenți și profesioniști. Scopul târgului de cariere este promovarea competențelor inginerești locale și evidențierea actorilor din industria autohtonă, care necesitată astfel de competențe.
Pe tot parcursul zilei IMM-urile industriale și-au prezentat produsele, serviciile și prototipurile cu scopul de a explora posibilitățile de cooperare cu colegii din sectorul privat și de a promova industria în rândul studenților ingineri.
Industrial Suppliers & Engineering Forum a fost realizat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)), Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Agenția de Investiții cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partenerii evenimentului: Partenerii evenimentului: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Moldova Innovation Technology Park, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană, Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior (JETRO), Asociația pentru managementul lanțului de aprovizionare, achiziții și logistică (BME), Asociația de business German din Europa de Est (OstAuschus der Deutschen Wirtschaft), in4ma Market Research and Analyses, Tekwill.
Sponsorii evenimentului: ACI Partners, ADD Grup; Informbusiness; Comsales Grup; Preh; HR-Consulting; MOD Engineering; OTP Bank; Safe Logic; Sandra; Steinel Electronic; Purcari.
Evenimentul poate fi urmărit .