Institutul Național de Metrologie va fi restructurat

Institutul Național de Metrologie, autoritate administrativă din subordinea Ministerului Economiei, va fi reorganizat, prin fuziune cu Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare.

Modificările au fost necesare pentru a eficientiza activitatea instituției și pentru a gestiona mai eficient sistemul metrologic național, dar și pentru a consolida numărul de profesioniști din domeniu.

Totodată, fuzionarea entităților urmărește optimizarea structurilor administrative și de management, gestionarea eficientă a fondurilor acordate de partenerii externi, acoperirea la nivel național cu laboratoare acreditate în toate domeniile de măsurare, sustenabilitatea sistemului național de metrologie pe termen lung.

Institutul Național de Metrologie implementează, la nivel național, politica în domeniul metrologiei, prin asigurarea uniformității, legalității, exactității și trasabilității măsurărilor în Republica Moldova, iar Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare este o întreprindere de stat care oferă în principal servicii de verificare metrologică a mijloacelor de măsurare, încercări de laborator a produselor și certificarea produselor.

Reorganizarea Institutului Național de Metrologie vine să soluționeze problemele cu care se confruntă nu numai mediul de afaceri din Republica Moldova, dar și entitățile din domeniul metrologiei.

Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare în ultimii ani de activitate a suspendat mai multe poziții din domeniul de acreditare, iar unele laboratoare au fost închise, beneficiarii fiind nevoiți să se deplaseze la distanțe mari, pentru verificarea mijloacelor de măsurare, suportând pierderi nu numai de timp, dar și de bani.

Institutul reorganizat va avea un efectiv-limită de 150 de angajați.