Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de suport pentru ecologizarea afacerilor

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova vor avea posibilitatea  să beneficieze de suport pentru ecologizarea afacerilor prin intermediul ”Programului de ecologizare a ÎMM”. O inițiativă în acest sens a fost abordată astăzi în cadrul unei sesiuni de informare a antreprenorilor,  cu genericul ”Instrumentele de suport pentru ecologizarea ÎMM”, desfășurată de ODIMM, în contextul celebrării celor 14 ani de activitate în dezvoltarea sectorului IMM-urilor. În cadrul evenimentului au fost prezentate, antreprenorilor, componentele, perioada și posibilitățile de accesare a suportului pentru ecologizarea afacerilor.

Prezentă la eveniment, Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a accentuat că ”Programul de ecologizare a ÎMM” este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților acestora pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și de prestare a serviciilor.

”Este în premieră când, în Republica Moldova, un Program de stat de suport pentru întreprinderi, derulează în scopul educării spiritului de a acționa economic în interesul mediului, prin utilizarea responsabilă a energiei, a resurselor de-a lungul lanțului valoric, precum și prin gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor și reutilizarea acestora”, a punctat Iuliana Drăgălin.  

În context, Secretarul de Stat al MEI a făcut referință la  proiectele investiționale, selectate urmare a primului apel, cu o valoare totală a investițiilor de 4,8 mln. lei și a finanțării nerambursabile în mărime de  2,5 mln. lei, și a subliniat contribuția acestora la implementarea priorităților trasate în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 la care Republica Moldova a aderat.

Totodată, Iuliana Drăgălin a menționat că ecologizarea ÎMM va oferi Republicii Moldova un șir de oportunități, astfel încât țara noastră să beneficieze plenar de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și să atingă obiectivele de mediu ale Agendei 2030, adoptate de ONU în 2015, reiterând, cu această ocazie, disponibilitatea Ministerului Economiei și Infrastructurii în susținerea tendințelor și inițiativelor benefice mediului, economiei și societății, în general.

Programul de Ecologizare a  ÎMM a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea de Guvern nr. 592, din 27 noiembrie 2019, cu o perioadă de pilotare de 36 de luni, fiind implementat de ODIMM în colaborare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Imagini: