Investitorii din cadrul Zonelor Economice Libere vor putea să își continue activitatea
Vicepremierul Dumitru Alaiba a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, facilitățile fiscale pentru rezidenții zonelor economice libere. Este o realizare importantă obținută pentru industria țării noastre și pentru investitorii de aici. Mai mult, acest ajutor de stat reprezintă o acțiune de aliniere la aquis-ul european, prin facilităţile acordate companiilor ce operează în Zonele Economice Libere.
În Acordul de Asociere semnat 10 ani în urmă, potrivit prevederilor, statul avea obligația să închidă Zonele Economice Libere, întrucât legislația în materie de ajutor de stat trebuia aliniată normelor UE, până la 1 septembrie 2024.
În acest timp, Guvernul a căutat soluții de menținere a investitorilor din ZEL-uri, în același timp continuând și parcursul european și au fost obținute următoarele rezultate:
- Menținerea companiilor active, în condiții predictibile pentru o perioadă de tranziție de 10 ani de zile. Astfel vor fi păstrate locurile de muncă și activitate economică.
- Convingerea Comisiei Europene despre corectitudinea soluției pentru industriile active în ZEL-uri, pentru mii de familii din țara noastră și pentru economie.
- Avansarea în lansarea primelor mecanisme de ajutor de stat din Republica Moldova, în conformitate cu normele UE. Investitorii noi vor putea beneficia de susținere din partea statului în proporție de până la 50% din valoarea investiției. Noul mecanism de ajutor de stat urmează să fie lansat în toamnă și va fi disponibil nu doar în ZELuri, ci și în afara acestora.
Noul mecanism de ajutor de stat va fi disponibil nu doar în ZEL-uri. Beneficiarii sprijinului de stat vor putea activa liber, pe întreg teritoriul țării, în ZEL sau în afara acestuia.
Această acțiune realizată se înscrie în Programul de industrializare al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Conform datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova activau, la sfârșitul anului trecut, 6 zone economice libere cu un număr total de 258 de rezidenți și cu circa 16 000 de angajați rezidenți.
Proiectul menit să îmbunătățească funcționarea zonelor economice libere din Republica Moldova a fost votat astăzi, în lectură finală, de către Parlament.
Briefingul de presă, poate fi urmărit integral, aici.