Ionela Costachi: „Antreprenorii sociali aleg să vadă provocările drept oportunități, gândesc diferit și ies din tipare. Pentru noi sunteți o lecție de curaj, responsabilitate, dar și grijă față de comunitate”

Secretarul de Stat Ionela Costachi, a participat la data de 27 septembrie, la cea de-a V-a ediție a Conferinței Naționale pentru Antreprenoriat Social. Evenimentul de anul acesta este dedicat evaluării impactului întreprinderilor sociale și face parte din European Social Economy Regions Initiative .

În discursul său, Ionela Costachi a vorbit despre viziunea Ministerului Economiei și Infrastructurii asupra perspectivelor de dezvoltare a antreprenoriatului social în Republica Moldova, menționând că societatea noastră are nevoie de mai mulți oameni care sunt gata să depășească tiparele și să aducă inovații în comunitățile noastre.

„Fiecare antreprenor social are o teorie personală a schimbării, iar această schimbare poate fi văzută și auzită la nivel local. Comunitățile noastre sunt prea mult și prea profund afectate de  migrație, corupție și sărăcie. Antreprenoriatul social este o activitate și o sursă economică predictibilă, este ceea ce motivează oamenii să se ridice din actuala lor situație. Iar antreprenoriatul social poate contribui direct la creșterea demnității umane”, a punctat Ionela Costachi.

Mai mult, Secretarul de Stat a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii și-a propus să dezvolte în cel mai scurt timp un program național de dezvoltare a antreprenoriatului social, care va include aspecte de finanțare, granturi, consultanță și mentorat: „Suntem în proces de identificare a soluțiilor pentru a face disponibile o serie de instrumente financiare pentru antreprenoriatul social, mecanisme non-bancare, facilități fiscale și programe de granturi”.

Conferința Națională pentru Antreprenoriat Social este o inițiativă a Comisiei Europene, Direcția generală pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri. La evenimentul din acest an au fost prezenți peste 70 de actori ai economiei sociale din țara noastră, împreună cu experți din Belgia, Austria, Italia și Spania. Aceștia au explorat istorii de succes ale întreprinderilor sociale și au examinat noi oportunități de dezvoltare.

Imagini: