Iuliana Drăgălin: „Proiectul de lege privind risipa alimentară va avea un puternic impact economic, reducând cuantumul cheltuielilor inutile provenite din irosirea alimentelor”

Pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost organizată o ședință de lucru cu implicarea tuturor actorilor interesați în definitivarea proiectului de lege privind risipa alimentară.

Scopul acestuia prevede asigurarea unui cadru juridic, care să reglementeze pentru agenții economici din sectorul alimentar opțiunile legale referitoare la prevenirea deșeurilor alimentare, prin intermediul direcționării prin donații a alimentelor către asociațiile obștești, care ulterior le vor distribui direct și prin intermediul cantinelor sociale.

„Proiectul de lege privind risipa alimentară va avea un puternic impact economic, reducând cuantumul cheltuielilor inutile provenite din irosirea alimentelor. Mai mult ca atât, proiectul oferă opțiuni legale operatorilor din domeniul alimentar și comerț, de redistribuire a surplusului de produse alimentare nevândute către diverși utilizatori, în cursul normal al desfășurării activității de antreprenor”, a declarat Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin.

De asemenea, Iuliana Drăgălin s-a referit și la anumite cifre din Ghidul Uniunii Europene privind donarea de alimente, potrivit cărora un sfert din populație, mai exact 119,1 milioane de oameni, au fost expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială în 2015, iar 43,5 milioane de oameni nu și-au putut permite o masă de calitate o dată la două zile. În același timp, s-a estimat că în UE sunt irosite anual aproximativ 88 de milioane de tone de alimente, iar costurile asociate sunt aproximativ 143 de miliarde de euro. Potrivit Secretarului de Stat, atunci când apare un surplus de alimente, cea mai bună destinație care asigură valorificarea la maximum a resurselor de alimente comestibile este redistribuirea acestora.

La ședința de astăzi au participat Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, Asociația Businessului European, Fundații de caritate, reprezentanții marilor rețele de magazine etc.

Imagini: