La Bălți va fi creat Digital Innovation Hub – un centru digital care va conecta toți actorii interesați de tranformarea digitală în regiunea nord
Mai multe oportunități pentru dezvoltarea tehnologiilor viitorului în nordul țării! La Bălți va fi creat Digital Innovation Hub – un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Hubul va oferi inclusiv susținere financiară inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri. Digital Innovation Hub va fi implementat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului Economiei, ADR Nord-Est din România și suportul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.
Digital Innovation Hub urmează a fi creat după modelul European Digital Innovation Hub din România și va asigura conexiuni dintre startupuri, investitori, acces la finanțări pentru tranformare digitală, fiind în același timp și o platformă care să conecteze companiile din regiune cu profesioniști, viitori specialiști, furnizori și utilizatori. Digital Innovation Hub va fi creat ca o structură de tip One-Stop-Shop și va oferi suport companiilor în dezvoltarea viziunilor strategice pentru business, traininguri specializate, cercetări în domeniu, facilitând, în același timp, accesul la fonduri și investiții.
Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Ne bucurăm să vedem inițiative care se referă la inovație și digitalizare în regiunea de nord a țării. Transformarea digitală este cheia pentru o economie în creștere, iar în acest sens avem companii modele de succes care au reușit să aplice soluții digitale pentru dezvoltarea comerțului electronic și extinderea pe piața internațională. În prezent, companiile își măresc investițiile în transformarea digitală, fapt ce va continua să crească substanțial în următorii ani.”
Digital Innovation Hub va fi creat cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), cel mai mare proiect din domeniul inovării și digitalizării Republicii Moldova, finanțat de către USAID și Guvernul Suediei și face parte din campania „Start Inovație” lansată de către proiect pe data de 17 noiembrie.
Iar pentru ca dezvoltarea economică să fie posibilă prin intermediul instrumentelor digitale și a competențelor tehnologice, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va oferi programe educaționale în IT și domenii conexe pentru a pregăti viitorii specialiști care să răspundă cerințelor pieței, să dezvolte afaceri inovaționale și să muncească în regiunile în care locuiesc.
Reprezentanții Digital Innovation Hub își propun ca până la sfârșitul anului 2023 să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale UE.
Despre Proiectul Tehnologiile Viitorului:
Tehnologiile Viitorului (FTA) este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul are un buget total de 32,8 mln USD, acordați de USAID și Suedia, și va fi implementat în perioada 2021-2026. În următorii 5 ani, inițiativa își propune să obțină următoarele rezultate:600 de companii din Republica Moldova vor aplica modele de business sustenabil în activitatea lor, inclusiv utilizarea tehnologiilor moderne ce vor spori eficiența afacerii, investiții și finanțări în valoare totală de 75 mln USD vor fi atrase în sectorul privat, 100 de inovații bazate pe tehnologii vor fi lansate în industriile susținute de proiect, 15 piețe internaționale vor fi accesate de întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova, 15 asociații de afaceri, centre de excelență în domeniul tehnologiei și inovației, alte organizații cheie vor coopera și crea un ecosistem sectorial prosper, 45 de inițiative de politici vor fi dezvoltate pentru dezvoltarea economiei digitale și creative în Republica Moldova,50 de cursuri universitare vor fi adaptate cerințelor sectoarelor economice pentru a pregăti specialiști apți pentru solicitărilor adaptive ale pieței, 15.000 de angajați din sectoarele economiei vor avea abilități digitale și condiții mai bune de muncă.