La Călărași a fost deschis un nou Incubator de Afaceri

19 iunie, Chișinău – Incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului, care trebuie extinsă și în alte raioane ale Republicii Moldova, deoarece reprezintă o platformă foarte bună de idei pentru inițierea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din țară. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la Călărași, în cadrul ceremoniei de lansare oficială a  celui de-al IX-a Incubator de Afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Economiei, deschiderea Incubatorului de Afaceri din Călărași se aliniază priorităților Guvernului Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, în special, în zonele rurale. ”Implementarea proiectului privind crearea incubatoarelor de afaceri, susținut de partenerii noștri din UE ne-a permis nu doar să susținem antreprenorii din mai multe localități ale țării, dar să diversificăm sferele de activitate a acestora, să creăm condiții de instruire și dezvoltare pentru tinerii antreprenori, să le oferim posibilitatea de a deveni mai competitiv atât pe piața internă, cât și cea externă. Ministerul Economiei susține și în continuare rețeaua incubatoarelor de afaceri, inclusiv prin lărgirea geografică a acestora și în alte raionale din țară”, a specificat vicepremierul Octavian Calmîc.

Aneil Singh, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Republica Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, lansat noi servicii și produse pe piața autohtonă. ”Sunt sigur că Incubatorul de Afaceri de la Călărași va fi o platformă nu doar pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și Republicii Moldova, în ansamblu”, a menționat oficialul european.

Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, a specificat că proiectul de realizare a Incubatorului de Afaceri de la Călărași se estimează la 8,5 milioane de lei, dintre care circa 850 mii de lei este contribuția Consiliului raional, și va găzdui inițial circa 26 de companii, dintre care  o parte din ele vor fi specializate în confecționarea hainelor pentru copii, textile, confecții din metal forjat, etc, iar 10 companii în prestarea serviciilor de consultanță în afaceri, desing și tipar, deservire socială, etc. ”Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar nu doar companiilor și startup-urilor incubate, dar și altor agenți economici din raion sau zona respectivă. Toată activitatea Incubatorului va fi axată pe dezvoltarea afacerilor existente, inițierea unor noi, ca acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie, care le va permite să funcționeze independent”, a accentuat directorul ODIMM.

Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, a accentuat că Incubatorul de Afaceri constituie un pas nou în dezvoltarea multifuncțională a raionului, va contribui în primul an de activitate la deschiderea a circa 60 locuri noi de muncă, care ulterior vor crește până la peste o sută.

Începând cu anul 2009, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Norvegiei, ODIMM în parteneriat Ministerul Economiei și reprezentanții autorităților publice locale au creat Rețeaua de Incubatoare de Afaceri pe întreg teritoriul Republicii Moldova. La moment, asemenea incubatoare activează în Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Coșnița, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia (construite cu suportul UE) și Soroca (realizat cu sprijinul Norvegiei) și au găzduit 289 companii, dintre care 144 au absolvit cu succes perioada de incubare. Prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri au fost create circa 950 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare va fi lansat un nou Incubator de Afaceri în municipiul Cahul.

Imagini: