La Chișinău s-a desfășurat ședința Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional

Ministerul Economiei și Infrastructurii a organizat ședința Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional, în cadrul căreia au fost discutate subiecte ce țin de situația actuală în domeniul transportului de mărfuri și persoane între state, precum și subiectul privind cota suplementară de autorizații pentru anul 2019, și cota preliminară pentru anul 2020.

Membrii Comisiei au remarcat o creștere a dinamicii a schimburilor comerciale între state și au confirmat necesitatea creării condițiilor favorabile pentru dezvoltarea în continuare a transportului rutier de mărfuri între Republica Moldova și Federația Rusă.

În cadrul discuțiilor partea moldovenească a informat despre cota suplimentară de autorizații eliberată în luna septembrie care a fost deja epuizată, iar pentru a asigura necesitățile operatorilor de transport rutier din Republica Moldova ar mai fi necesare cel puțin 5 000 de autorizații pentru anul 2019.

În acest context, partea rusă a acceptat eliberarea unei cote suplimentare de 500 de autorizații pentru acest an. Autorizațiile urmează să ajungă prin poșta diplomatică la ANTA săptămâna viitoare pentru a fi ulterior distribuite transportatorilor locali conform cererilor depuse și legislației în vigoare.

Pentru anul 2020 partea moldovenească a propus majorarea contingentului de autorizații. În rezultatul discuțiilor, a fost obținută majorarea numărului autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri cu 1000 unități. Astfel, contingentul preliminar de autorizații pentru partea moldovenească în anul 2020 va constitui 16 000 autorizații pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri și 500 autorizații pentru transportul în/din țări terțe.

Reuniunea comisiei s-a finalizat cu semnarea Protocolului ședinței care poate fi descărcat de aici.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Andrei Ciornîi, Secretar de Stat al MEI, iar cea rusă de către Alexey Dvoynykh, Director general al Agenției Transport Auto (ROSAVTOTRANS),  Ministerul Transporturilor din Federația Rusă.

Reamintim, că peste 1 000 de autorizații care au fost eliberate anterior de ANTA în anul curent încă nu au fost utilizate, aflându-se în posesia transportatorilor moldoveni. 

Imagini: