La Chișinău se desfășoară cel de-al VI-lea Forum Economic al Întreprinderilor Italiene și Mixte Moldo-Italiene din Moldova

„Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale cât și la volumul investițiilor. Doar pe parcursul anul 2018, volumul producției exportate în Italia s-a majorat cu 31,2% față de aceiași perioadă a anului precedent, iar după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, Italia se situează pe locul 4 între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale”. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la cel de-al VI-lea Forum Economic al Întreprinderilor Italiene Mixte Moldo-Italiene din Moldova.

Potrivit ministrului, acest eveniment constituie o platformă de comunicare importantă, care va oferi sprijin informațional tuturor reprezentanților companiilor cu capital italian în Republica Moldova, și reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta parteneriate durabile, a împărtăși din experiențele pozitive şi a găsi soluții pentru provocări.

„Scopul Guvernului este de a crea condiții avantajoase pentru investitori, pentru ca ei să poată dezvolta o afacere profitabilă în țara noastră. Astăzi în Republica Moldova avem peste 1 388 întreprinderi cu capital italian, valoarea investită fiind de 1 760 mil. lei. Potrivit acestor cifre Italia se clasează pe locul 2 în topul investitorilor străini”.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că evenimentul de astăzi, este rezultatul dezvoltării relațiilor bilaterale economice şi comerciale dintre Republica Moldova și Republica Italiană: „Forumul de astăzi va conferi relațiilor bilaterale moldo-italiene o dimensiune calitativ superioară, reieșind din obiectivul important în politica eficientizării economiei naționale şi integrării Republicii Moldova în economia mondială”.

Conform datelor, Republica Italiană se situează pe locul 3 în topul țărilor din Uniunea Europeană din care Republica Moldova efectuează importuri. 

Forumul Economic este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău în Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-italiană, Asociația Obștească „ConfEuropa” și Camera de Comerț Italo-Moldavă. 

Imagini: