La Chișinău se desfășoară primul Forum de afaceri moldo – olandez, eveniment dedicat consolidării relațiilor economice și comerciale între țara noastră și Regatul Țărilor de Jos
În perioada 4 – 5 octombrie, la Chișinău se desfășoară primul forum de afaceri moldo – olandez. Evenimentul are drept scop stimularea și dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Moldova și Țările de Jos. Aici, participanții vor avea oportunitatea de a interacționa cu oficiali guvernamentali, antreprenori din țară și de peste hotare, evenimentul fiind și o platformă de prezentare a ofertelor investiționale, de cunoaștere a potențialului economic al pieței, precum și de schimb de idei și parteneriate pe termen lung.
La acest forum a fost invitat și ambasadorul Regatului Țărilor de Jos, Fred Duijn, alături de o delegație olandeză.
Prezenți au fost și secretarii de stat ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (responsabilă de domeniul – mediul de afaceri), Veronica Arpintin, invitată la eveniment, a vorbit despre prioritățile instituției pe care o reprezintă, menționând că țara noastră este angajată în dereglementare, digitalizare, durabilitate și incluziune, devenind progresiv un loc mai atractiv pentru afaceri. Există planuri ambițioase pentru continuarea transformării digitale.
Contribuțiile Guvernului pentru aderarea la UE sunt substanțiale, cuprinzând consolidarea sistemului financiar, digitalizarea serviciilor guvernamentale, tranziția ecologică, modernizarea infrastructurii, sprijinirea întreprinderilor mici, îmbunătățirea forței de muncă și simplificarea regulilor pentru a face din Moldova o destinație atractivă pentru cetățenii UE.
Secretara de stat a ținut să sublinieze și faptul că și investitorii și universitățile olandeze au jucat un rol semnificativ în ritmul mare de schimbare din Moldova.
„La nivel regional, suntem acum mai conectați și mai integrați cu România și Ucraina decât oricând, lucrând activ pentru a ne consolida legăturile cu UE. Accentul nostru principal este pe mobilizarea investițiilor din sectorul privat pentru a satisface cererea de infrastructură și energie a regiunii, creșterea competitivității, promovarea digitalizării, promovarea incluziunii și promovarea sustenabilității. Aceste investiții nu se vor reflecta pozitiv doar asupra națiunii noastre, ci și asupra bilanțurilor investitorilor. Impactul se va traduce rapid în îmbunătățiri tangibile ale vieții oamenilor, noi oportunități și o Europă mai rezistentă, în concordanță cu viziunea noastră comună de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă până în 2030”, a punctat Veronica Arpintin.
S-a vorbit și despre eforturile de a îmbunătăți climatul de afaceri, de a proteja investițiile, de a dezvolta competențe locale și de a promova diversitatea forței de muncă creează un mediu mai favorabil pentru investitori, prin reformele în curs de desfășurare în stabilitate politică, guvernare, condiții economice și protecția investitorilor.
Accentul evenimentului a fost pus pe faptul că Republica Moldova caută în mod activ soluții pentru a importa și reține muncitori calificați, iar instituțiile noastre de învățământ produc mii de absolvenți anual pentru a satisface cerințele economiei noastre în creștere. Republica Moldova oferă numeroase oportunități pentru potențialii investitori olandezi, iar sectorul agricol, împreună cu punctele forte în diverse industrii, dar și locația strategică a țării – creează un teren propice pentru colaborare și comerț bilateral.
Prezent la forum, secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (responsabil de domeniul – digitalizare), Mihai Lupașcu, a vorbit despre prioritățile instituției, care vin în suportul dezvoltării ecosistemului de afaceri si facilitării investițiilor străine. Au fost prezentate progresele obținute de minister și guvern și accentuate pachetele legislative de dereglementare – pentru facilitarea fondării și dezvoltării afacerilor, deschiderea pieței muncii pentru toți cetățenii europeni, dezvoltarea sectorului IT, dar și îmbunătățirea conectivității la internet.
„Reglementarea afacerilor trebuie să țină cont de eficiența de timp și costuri pentru antreprenori și desigur, de feedback – ul acestora. Aici intervine parteneriatul public – privat, în care statul ascultă antreprenorii și introduce reglementări care facilitează investițiile domestice. Astfel, vom putea invita cu curaj companiile străine, să investească pe piața noastră”, a punctat Mihai Lupașcu.
Forumul a fost organizat cu suportul Ambasadei Țărilor de Jos și Agenția de Investiții, la acesta participând zeci de companii olandeze interesate de piața țării noastre și, la rândul lor, companii moldovenești ce merg la export în țările de jos sau intenționează să o facă.
Potrivit datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice. la moment în Republica Moldova activează 144 de întreprinderi cu capital olandez, investițiile în capitalul social însumând 2,6 mlrd. MDL. După valoarea capitalului investit. Olanda se află pe locul 3 printre principalii investitori ai RM.
Ceea ce ține de cooperarea în domeniul mediului de afaceri, în anul 2010, în cadrul ZEL Ungheni-Business. și-a început activitatea compania olandeză ÎCS „Lear Corporation” SRL specializată în producerea echipamentelor pentru autovehicule. în special tapițerie din material sintetic pentru scaune.