La Praga a fost organizat un Forum de afaceri moldo-ceh

19 octombrie, Chișinău – În cadrul Forumului de afaceri moldo-ceh din Praga, peste 25 de agenți economici cehi au fost informați despre climatul de afaceri al Republicii Moldova și oportunitățile investiționale oferite de economia națională. Forumul este organizat în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo – cehe privind cooperarea economică, care se desfășoară în perioada 17 – 19 octombrie curent în capitala cehă.

În cadrul evenimentului, viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a menționat importanța dezvoltării relațiilor interguvernamentale, diplomatice, dar și a celor de afaceri dintre comunitatea de business moldo – cehă, care, într-un final, va contribui la impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre două state.

În context, administratorul Zonei Economice Libere ”Bălți”, Vasile Șoldan, și Directorul Parcului Industrial ”Răut”, Anatolie Munteanu, au prezenat mediului de afaceri ceh avantajele oferite de instrumentele zonelor economice libere și a parcurilor industriale, precum și istoriile de succes a companiilor străine, care au reușit să își dezvolte afacerile în Republica Moldova.

Totodată, agenții economici autohtoni și reprezentanții delegației moldovenești au fost informați despre climatul de afaceri din Republica Cehă, sectoarele prioritare și oportunitățile de dezvoltare a afacerilor cu potențiali parteneri cehi, prezentate de către Petr Heczko, Director al Departamentului de Dezvoltare a Investițiilor din cadrul agenției Czech Invest.

În final, participanții Forului au avut posibilitatea de a discuta proiecte și idei concrete în cadrul panelului de discuții, fiind elucidate și planuri de dezvoltare pentru perioada imediat următoare.

În primele șase luni ale anului curent, volumul comerțului dintre două state a înregistrat suma de peste 40 milioane USD, cu 10,2% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.  Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 octombrie 2016, în Republica Moldova sunt înregistrate și activează 53 întreprinderi cu capital ceh (37 cu IDNO), investițiile însumând 6 milioane de lei. 

Imagini: