Letonia este interesată în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova

23 noiembrie, Chișinău –  Republica Letonia este dispusă să acorde suportul și expertiza necesară Republicii Moldova în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat dintre Republica Moldova și UE (DCFTA). Declarația a fost făcută astăzi de Margers Krams, ambasador-director general al departamentului relații bilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei, în cadrul unei întrevederi de lucru cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Oficialul leton a mai accentuat că autoritățile de la Riga sunt interesate în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu țara noastră pe toate dimensiunile, în special pe segmentul comercial-economic. În context, Margers Krams a specificat interesul părții letone de a iniția și realiza în colaborare cu partenerii din Moldova a proiectelor investiționale în domeniul social, educație, infrastructură și protecție a consumatorului, etc.

Ministrul Octavian Calmîc a apreciat interesul autorităților letone de a intensifica relațiile bilaterale, inclusiv prin acordarea suportului în realizarea prevederilor Acordului de Asociere și DCFTA, subliniind că acestea sunt liniile directorii ale Guvernului Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a tuturor domeniilor vieții social-economice din țară. În opinia ministrului Calmîc, o oportunitate bună pentru impulsionarea relațiilor bilaterale este desfășurarea în 2017, la Chișinău, a ședinței Comisiei moldo-letone de cooperare economică, în cadrul căreia pot fi discutate mai multe proiecte bilaterale cu implicarea mediului de afaceri din ambele state.

Conform datelor statistice, în primele 8 luni ale anului 2016, comparativ cu perioada similară a anului trecut, schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Letonia s-au majorat cu circa  58%.

Imagini: