Lilia Palii a participat la Conferința Științifică Internațională „Tehnologii moderne: actualitate și perspective”
Secretarul General al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la Conferința Științifică Internațională „Tehnologii moderne: actualitate și perspective”, organizată de către Academia de Științe a Moldovei (AȘM), în contextul „Săptămânii Științei”. Oaspeții de onoare ai conferinței, printre care Hiroshi Amano, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2014), Japonia, Klaus Mainzer, Președinte al Academiei Europene de Științe și Arte și Julian Revalski, Președinte al Academiei de Științe din Bulgaria au abordat probleme actuale de importanță majoră, cum ar fi edificarea unei societăți a energiei regenerabile, inteligența artificială, tehnologiile viitorului etc.
În cadrul ședinței plenare a evenimentului online, Lilia Palii a adresat, în debutul intervenției, un mesaj de felicitare comunității academice cu prilejul celebrării celor 60 de ani de la fondarea AȘM și cu ocazia constituirii primelor instituții științifice de tip academic, acum 75 de ani. În context, secretarul general a apreciat importanța statutului Republicii Moldova de țară asociată în programele-cadru europene, precum „Orizont 2020”, și perspectivele de asociere la noul program-cadru „Orizont Europa”, dar și performanța comunității științifice din RM, de integrare în spațiul european de cercetare, prin participarea la diverse proiecte de cercetare, în colaborare cu parteneri din țări ale Uniunii Europene.
De asemenea, în discursul său, Lilia Palii a exprimat, în numele MEI, recunoștință Academiei de Științe pentru dedicare în promovarea unor domenii importante pentru economia națională, cum este domeniul energiei regenerabile.
„Principalii piloni și vectori ai politicii energetice a țării se orientează, în prezent, spre îmbunătățirea securității energetice și a aprovizionării, a reducerii emisiilor de carbon și către dezvoltarea durabilă a economiei. Energia regenerabilă are un rol fundamental în procesul de tranziție către o economie mai competitivă și mai rezistentă, și în asigurarea unui sistem energetic mai sigur și mai durabil”, a subliniat secretarul general.
Totodată, Lilia Palii, s-a referit la importanța prelegerii publice „Profitul economic al întemeierii unei societăți a energiei regenerabile”, prezentată de profesorul Hiroshi Amano, lider mondial în tehnologii și surse de energie regenerabilă, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2014), menționând că aceasta este o bună oportunitate pentru construirea, în perspectivă, a unor noi punți de colaborare științifică între Republica Moldova și Japonia.
„Săptămâna Științei” se desfășoară în perioada 7-11 iunie curent și este dedicată aniversării a 60-a a Academiei de Științe a Moldovei și a 75-a de la crearea primelor institute de cercetare de tip academic. Scopul evenimentului este de a sensibiliza societatea și guvernarea cu privire la importanța științei în sec. XXI.