Mai aproape de Uniunea Europeană – standardele europene pentru drepturile societăților comerciale
10 aprilie 2024 – La Bruxelles a avut loc sesiunea de screening explicativ pentru capitolul 6 : Drepturile societăților comerciale, gestionat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
În cadrul reuniunii au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în frunte cu Președinta grupului de lucru pentru capitolul 6, secreatara de stat MDED, Veronica Arpintin, Delegația Republicii Moldova fiind condusă de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.
De la Chișinău s-au conectat online, membrii grupului de lucru responsabili de transpunerea actelor capitolului dat, din care fac parte reprezentanți ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Ministerului Finanțelor și Agenției Servicii Publice.
În agenda reuniunii au fost puse în discuție subiecte precum guvernanța corporativă, standardele internaționale comune de contabilitate pentru entitățile publice și asigurarea calității proceselor de audit ale companiilor.
Un mediu de afaceri favorabil pentru antreprenori și investitori pornește de la norme legale clare privind organizarea și funcționarea societăților comerciale.
Republica Moldova în UE înseamnă societăți comerciale consolidate, reziliente și sustenabile, unde companiile sunt organizate prin seturi de reguli și procese clare, transparente și eficiente, fapt care contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil pentru investitori, și pentru antreprenori.
Beneficiile existente:
– Posibilitatea de a înființa, înregistra, fuziona și diviza societățile comerciale în statele membre ale Uniunii Europene, conform unor reguli unitare clare;
– Norme simplificate de raportare anuală pentru întreprinderile mici și mijlocii;
– publice;
– Asigurarea independenței și a integrității profesionale în procesele de audit ale companiilor;
– Sporirea competitivității companiilor prin creșterea transparenței și calității administrării afacerii prin guvernanță corporativă.
Astfel de exerciții sunt necesare în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru etapa screening-ului bilateral, în cadrul căreia, pe fiecare capitol de negociere va fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației UE.