Mai multe companii din domeniul industriei ușoare beneficiază de granturi, pentru tehnologizarea afacerilor
La Chișinău a avut loc un eveniment, care a totalizat realizările beneficiarilor Programului „Smart Factory”, implementat de Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie în parteneriat cu Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS).
Evenimentul s-a desfășurat în semn de recunoștință a implicării și muncii depuse și angajamentului fabricilor de a adopta tehnologii și practici inovatoare.
Astfel, putem vorbi de integrarea companiilor din domeniul industriei ușoare, în lanțurile valorice globale, prin creșterea competitivității întreprinderilor, internaționalizarea afacerilor și integrarea pe alte piețe.
“Vreau să le mulțumesc partnerilor strategici, USAID, Suedia si Guvernul Marii Britanii pentru investitie in fabricile noastre locale și să felicit beneficiarii Programului „Smart Factory”. Prioritatea Ministerului Dezvoltării Eonomice și Digitalizării este de a contribui la prosperitatea companiilor, oferind suport, prin intermediul programelor de susținere. Vreau să menționez aici Programul guvernamental de stimulare a investițiilor „373”, care vine să sprijine afacerile, pentru o dezvoltare continuă, dar și Programul de Digitalizare, Retehnologizare si de Startup. Toate acestea sunt o dovadă a angajamentului Guvernului, de a sprijini sectorul de producție și de a promova dezvoltarea continuă, colaborarea și inovația, importante pentru menținerea creșterii economice, crearea de oportunități de angajare și asigurarea unui viitor prosper pentru Moldova” a menționat în discursul său, secretara de stat, Veronica Arpintin.
Un număr de 25 de companii au primit granturi pentru a-și tehnologiza fabricile, granturi de la 5.000 dolari până la peste 56.000 dolari pentru digitalizare și automatizarea proceselor și a resurselor, îmbunătățirea performanței financiare și optimizarea costurilor, creșterea calității produselor, dar și a productivității și eficienței muncii.
Valoarea totală a granturilor oferite până în prezent este de peste 1 milion de dolari, iar împreună cu contribuția fiecărei companii, programul „Smart Factory” depășește un buget total de 2 mil. de dolari.