MEI a convocat ședința de lucru privind evaluarea nivelului de implementare a Foii de parcurs pentru obținerea de către Moldova a dreptului de a exporta în UE carne de pasăre și ouă categoria B

În vederea evaluării implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B, precum și a acțiunilor orientate spre obținerea permisiunii pentru tranzitul de produse compuse prin statele Uniunii Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii a convocat o ședință de lucru.

Ședința a fost prezidată de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Foaia de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B a fost revizuită reieșind din prioritățile stabilite pentru anul 2020. Drept urmare, s-a remarcat că circa 95% din acțiunile planificare au fost realizate. Astfel, s-a convenit ca în perioada imediat următoare să fie finalizate acțiunile care sunt în proces de realizare.

Totodată, s-a discutat despre mersul lucrărilor privind efectuarea auditului Republicii Moldova în vederea evaluării controalelor oficiale în domeniul sănătății animalelor pentru carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre și ouălor destinate exportului în Uniunea Europeană, care, se va desfășura în regim online în perioada 19 – 30 aprilie 2021. Auditul  presupune examinarea aspectelor importante, precum lanțurile de producție pentru produsele din carne de pasăre, cerințele în vigoare pentru certificarea oficială a testărilor în domeniul sănătății animalelor, funcționarea rețelei de laboratoare și altele.

Cu referire la exportul și tranzitul din Republica Moldova în Uniunea Europeană a produselor compuse, menționăm că la nivelul Uniunii Europene are loc procesul de modificare a legislației în acest sector, care va intra în vigoare în luna aprilie curent. Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, precum produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă. Cu referire la produsele lactate, procedura de obținere a dreptului de export în UE, presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național. La moment are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană care ar putea fi urmată de o misiune de audit similară celei planificate pentru aprilie curent.  

Imagini: