MEI a deblocat situația privind utilizarea autorizațiilor pentru transportul de mărfuri în Federația Rusă

În rezultatul discuțiilor purtate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu reprezentanții Ministerului Transporturilor din Federația Rusă, partea rusă și-a exprimat acordul ca transportatorii moldoveni să utilizeze  înainte de termenul stabilit cota de autorizații, care urma să fie eliberată din 1 octombrie 2020.

Astfel, transportatorii moldoveni vor putea utiliza din luna septembrie acele 4000 de autorizații planificate pentru trimestrul IV a anului 2020.

Potrivit înțelegerilor din cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional din 6 noiembrie 2019, în anul curent Republica Moldova urmează să utilizeze 16000 de autorizații, 8000 în primul semestru și câte 4000 pentru ultimele două trimestre.

Însă la sfârșitul lunii mai, cota de 8000 de autorizații în transportul de mărfuri acordată de Federația Rusă pentru prima jumătate a anului curent era deja epuizată, astfel transportatorii riscau să nu mai poată livra mărfurile pe piața rusă.

În urma mai multor demersuri efectuate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, omologii din Federația Rusă au acceptat eliberarea anticipată a autorizațiilor de mărfuri.

Cota de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri în Federația Rusă este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu. În ultimul an, autoritățile de la Moscova au majorat numărul de autorizații. Dacă în 2019 cota a fost de 15000 de autorizații, pentru anul 2020 cota este de 16000.

Menționăm că, în primul semestrul al anului 2020, transportul de mărfuri bilateral a fost de circa 357 mii de tone.