MEI a participat la ședința specială a Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P)

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Alexandru Sonic, a participat la data de 26 septembrie, la ședința specială a Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), care s-a desfășurat la Londra, Marea Britanie.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre politicile de investiții și progresul în implementarea proiectelor de eficiență energetică a țărilor din Parteneriatul Estic. Au fost abordate principiile strategice de dezvoltare a programului E5P, precum și expuse prioritățile donatorilor privind politicile de implementare.

La moment, granturile acordate de E5P sunt utilizate pentru cofinanțarea în Republica Moldova a proiectului de eficiență energetică implementat în cadrul modernizării rețelei de termoficare „CET Nord” din municipiul Bălți, cât și pentru reabilitarea clădirilor publice din municipiul Chișinău. La fel, au fost alocate și fonduri pentru proiectul de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău.

Conform misiunii E5P, prin intermediul fondului vor fi finanțate proiecte de eficiență energetică și de mediu, ce vor avea ca scop reducerea consumului energetic și al emisiilor de CO2 în sistemele centralizate de termoficare, modernizarea stațiilor de tratare și epurare a apelor menajere, gestionarea și reciclarea deșeurilor, eficientizarea energetică a edificiilor publice și iluminarea stradală eficientă.

Fondul E5P a adunat peste 200 milioane de euro de la donatori pentru a fi investite cu titlu de grant în proiecte de peste 740 milioane de euro în țările din Parteneriatul Estic și este gestionat de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare. Din mijloacele financiare ale Fondului, Republica Moldova poate pretinde asupra unor imprumuturi nerambursabile de cca 30 de milioane de euro, având posibilitatea de a atrage cofinanțare pentru proiecte investiționale la condiții preferentiale din partea Partenerilor de Dezvoltare în sumă de 150 de milioane de euro.