MEI solicită bugetarea pentru anul 2018 a sumei de circa 5 miliarde de lei pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor
27 octombrie, Chișinău – În procesul de elaborare a bugetului de stat pentru anul 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii insistă ca pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor să fie alocate circa 5 miliarde de lei. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul întrevederii cu angajații din ramură, organizată cu prilejul Zilei profesionale a automobilistului și drumarului din Republica Moldova, marcată anual în ultima duminică a lunii octombrie.
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, suma respectivă este formată din sursele oferite de partenerii de dezvoltare BEI, BERD și Banca Mondială, circa 380 milioane de euro, precum și acumulările la Fondul Rutier. ”Ramura transportului auto și gospodăriei drumurilor sunt sectoare prioritare în procesul de dezvoltare economică a țării, creării unor condiții de trai și activitate pentru cetățeni. Pornind de la acest deziderat, vreau să vă anunț că anul 2018 va fi un an al reabilitării drumurilor și infrastructurii conexe. Și aceasta se referă nu doar la drumurile naționale și regionale, dar și la cele locale, comunale, etc. În context, vreau să accentuez că succesul nostru în acest exercițiu, deloc ușor, depinde de fiecare dintre noi, indiferent de funcția sau sectorul gestionat”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
Octavian Calmîc a mai menționat că astăzi domeniul dat se află într-un amplu proces de reformare și modernizare, de implementare a unor standarde și modele noi, care, într-un final, ne vor permite nu doar să fim compatibili cu partenerii de dezvoltare, dar și să prestăm cetățenilor Republicii Moldova servicii de calitate comparabile cu cele comunitare. ”Cu părere de rău, astăzi în realizarea obiectivelor trasate ne confruntăm cu multe probleme, atât obiective, cât și subiective, dar sunt sigur că împreună, bazându-ne pe profesionalismul și dorința fiecăruia dintre noi de a schimba starea lucrurilor, vom reuși. Cei, care se opun transformărilor și inovațiilor trebuie să plece, deoarece noi avem nevoie de oameni cu inițiativă, dornici să implementeze acele programe și strategii de dezvoltare a transportului auto și gospodăriei drumurilor care vor fi într-adevăr în serviciul cetățeanului, vor contribui la dezvoltarea multifuncțională a economiei naționale”, a spus Octavian Calmîc.
În cadrul reuniunii, cu prilejul Zilei automobilistului și drumarului, vicepremierul Octavian Calmîc a înmânat unui grup de angajați ai ramurii diplomele Guvernului Republicii Moldova, alții fiind menționați de Ministerul economiei și Infrastructurii.