Mesajul viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu ocazia Zilei mondiale a acreditarii

Dragi colegi, stimați antreperenori,

În fiecare an la 9 iunie este marcată Ziua Mondială a Acreditării. Anul acesta acest eveniment se desfăşoară sub genericul „Oferirea încrederii în furnizarea energiei”. Furnizarea de energie include eforturile de a satisface nevoile populaţiei actuale a lumii, fără a avea un impact negativ asupra generaţiilor viitoare.

Acreditarea contribuie în primul rînd la creşterea competitivităţii bunurilor şi serviciilor, precum şi la accesul acestora pe pieţele de desfacere externe. Estre foarte importantă utilizarea instrumentului cum este acreditarea în vederea alinierii la cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea credibilităţii rezultatelor evaluării conformităţii în relaţiile cu autorităţile şi cu partenerii de afaceri din ţară şi străinătate.

Acreditarea în Republica Moldova urmează să devină recunoscută pe plan european şi internaţional, prin semnarea Acordurilor de recunoaştere între organismele de acreditare membre ale organizaţiilor europene şi internaţionale de specialitate. Semnarea Acordurilor de recunoaştere multilaterale va oferi avantaj competitiv pe plan european şi internaţional prin care va fi demonstrată conformitatea cu standardele şi cerinţe reglementărilor.

Conformitatea produselor şi serviciilor acreditate, generează încredere consumatorilor pentru calitatea şi securitatea serviciilor şi produselor livrate, stimulează creşterea productivităţii şi reducerea timpului şi banilor pentru mediului de afaceri.

Pentru mediul de afaceri din Moldova la fel este semnificativ accesul la acreditare prin care se poate rezolva problema susţinerii comerţului atît pe plan intern cît şi pe plan extern, prin eliminarea barierelor tehnice.

Stimaţi colegi, cu ocazia Zilei Mondiale a Acreditării, Vă urez multă sănătate, realizări prospere în activitatea pe care o profesaţi şi putere de a face faţă noilor provocări din domeniu acreditării. Această sărbătoare este un prilej de a aduce mulţumiri pentru eforturile depuse de dvs. pentru a demonstra că sunteţi înţelepţi şi consolidaţi.

Cu respect,
Valeriu LAZĂR
Viceprim ministru
Ministru al Economiei