Ministerul Economiei continuă dialogul cu mediul de afaceri privind simplificarea proceselor în relațiile de business

Ministerul Economiei a desfășurat două noi ședințe de lucru cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a analiza cele mai eficiente metode de simplificare a activității businessului în domeniul sănătății și al mediului. La discuții au participat și reprezentanți ai Ministerelor de resort. Participanții au discutat despre îmbunătățirea proceselor administrative; dificultățile în procesul de eliberare a autorizației de folosință specială a apei; evaluarea impactului de mediu; acordarea autorizațiilor de mediu, agenților economici; avizele sanitare pentru unele categorii de servicii; avizele sanitar-veterinare etc.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat importanța acestor discuții pentru a îmbunătăți activitatea antreprenorilor și a simplifica interacțiunea cu autoritățile statului. ”Anterior, am desfășurat discuții similare pe subiecte ce țin de domeniul vamal, fiscal și relațiile de muncă și urmează să mai desfășurăm și alte discuții până la finele anului. Vrem să accentuăm încă o dată că suntem receptivi și deschiși pentru dialog pentru a identifica blocajele în procese și a le soluționa. Ministerul Economiei susține optimizarea proceselor în interacțiunea cu mediul de afaceri și digitalizarea acestora. ODA a digitalizat complet procesul de aplicare și a eliminat solicitarea de documente care este disponibilă la alte instituții, acestea fiind obținute prin mConnect. Vrem să vă oferim posibilitatea să vă expuneți pe marginea provocărilor cu care vă confruntați pe toate domeniile de interacțiune cu autoritățile statului pentru a identifica soluțiile optime și a simplifica procesele. Vor fi colectate toate propunerile ce vin din partea mediului de afaceri și, în comun cu autoritățile de profil, vom ține cont de ele pentru a îmbunătăți cadrul de reglementare”, a precizat ministrul Gaibu.

Secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi, a reiterat importanța ecologizării economiei, dar și deschiderea autorităților în soluționarea problemelor mediului antreprenorial și creării condițiilor favorabile agenților economici pentru a implementa cerințele de mediu.

Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a subliniat importanța alinierii cerințelor sanitare la cele europene, de profil, pentru a asigura o activitate a businessului, conform standardelor de sănătate. ”Suntem dispuși să revizuim actele permisive și vrem să menționăm valoarea ghișeului unic, care elimină procedurile birocratice și tergiversează acțiunile agenților economici“.

Prezent la ședința de lucru, deputatul Radu Marian a asigurat mediul de afaceri și autoritățile că vor avea tot suportul necesar în aceste acțiuni de simplificare a procedurilor și acțiunilor de interacțiune cu instituțiile statului.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au salutat deschiderea autorităților pentru dialog și au venit cu mai multe propuneri care îi va ajuta să-și desfășoare activitățile în condiții mai simple.

Imagini: