Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat Ghișeul unic la Comrat

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu a îndemnat oamenii de afaceri din Găgăuzia să solicite și să obțină mai des documentele permisive, online, cu ajutorul Ghișeului unic electronic. Ghișeul unic pentru Gestionarea și Eliberarea a Actelor Permisive (Ghișeul unic) a fost prezentat în cadrul unui eveniment public, pe 23 octombrie, la Comrat.

Ghișeul unic este un sistem informațional care conectează peste 30 de instituții publice și permite antreprenorilor să solicite, să achite și să obțină actele permisive în regim online. Oricine poate să se înregistreze, să încarce în sistem actele necesare și să achite serviciul, iar restul, inclusiv schimbul de informații dintre instituțiile statului, se va face automatizat, fără implicarea beneficiarilor. Aceasta va permite economisirea timpului și resurselor business-ului, iar oamenii de afaceri nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediile instituțiilor de stat pentru obținerea actelor permisive.

„Procesul de solicitare a actului permisiv durează doar câteva minute, iar sistemul este realizat în așa fel încât să nu solicite efort suplimentar din partea oamenilor de afaceri”, a spus Aurel Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorarea Competitivității II.

Vadim Ceban, primul vicepreședinte al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, a declarat că un astfel de sistem este necesar oamenilor de afaceri din regiune, și va permite modernizarea serviciilor pe care le prestează autoritățile.  

Evenimentul de prezentare a Ghișeului unic pentru oamenii de afaceri din Găgăuzia este parte a unei campanii de informare finanțate de USAIDprin Programul Reforme Structurale în Moldova. „USAID susține Guvernul Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare a serviciilor publice”, a spus Douglas Muir, directorul programului.

Ghișeul Unic de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive este finanțat de Grupul Băncii Mondiale prin intermediul proiectelor Reforma Climatului Investițional și Ameliorarea Competitivității II. Campania de informare este finanțată de USAID prin Programul Reforme Structurale în Moldova.

Imagini: